Svenskämnet ska inte delas upp, tycker specialpedagog Gurli Malmqvist i polemik med en tidigare debattartikel.
Kritiken mot Lena Fridlunds avhandling »Interkulturell undervisning — ett pedagogiskt dilemma« (Lärarnas tidning nr 3/12) är mer eller mindre total från andraspråksforskningens företrädare i Sverige.
Enligt debattartikeln argumenterar Fridlund för att en uppdelning av svenskämnet inte gynnar elevernas inlärning.
Företrädarna för andraspråksforskningen menar däremot att eftersom många av skolans andraspråkselever inte har hunnit bygga ut den språkliga basen, så behöver dessa en anpassad andraspråksundervisning för att kunna tillgodogöra sig undervisningen i skolans samtliga ämnen.
Och självklart — kort vistelsetid i Sverige kan innebära att man behöver förstärkt språkundervisning i särskilda undervisningsgrupper.
Men att en elev som gått i svensk skola i hela sitt liv ska behöva gå i speciella undervisningsgrupper är inte bra. De ordinarie lärarna i svenska måste ha kunskap och beredskap att möta samtliga svenskspråkiga elevers behov i klassrummet och kunna utmana dessa på deras egen nivå.
Artikeln speglar tydligt den syn man har på inkluderingsbegreppet utifrån andraspråksforskningens perspektiv. Ett perspektiv som skiljer sig från det specialpedagogiska forskningsfältet.
Man menar att inkludering som fysisk företeelse inte är någonting annat än assimilering på majoritetens villkor. Företrädarna förespråkar i stället inkludering som attityd, som bättre skulle svara upp mot elevers olika behov.
Det är här andraspråksforskningen och det specialpedagogiska perspektivet på innanförskap och inkludering kontra utanförskap och exkludering skiljer sig stort.
År 2003 utkom en rapport från Myndigheten för skolutveckling som tydligt visade att svenska som andraspråk var ett lågstatusämne för svagpresterande elever. Många föräldrar och elever valde medvetet bort ämnet eftersom de uppfattade det som utpekande och segregerande.
Närmare tio år efteråt verkar det fortfarande inte som om andraspråksforskningens företrädare har tagit rapportens resultat på allvar utan bestämt sig för att fortsätta att argumentera för att ämnet svenska som andraspråk ska vara ett eget ämne.