Erik Stenkula är förskollärare på förskolan Diamanten i Norrköping och föreläser för ungdomar om sitt yrkesval. – Som man blir man positivt särbehandlad, säger han.
– Det är alltid någon som är glad och undrar vad ska vi hitta på i dag? Jag får mycket positiv förväntan från barnen och det är utvecklande för mig som person att arbeta med människor och familjer.
De senaste åren har Erik Stenkula åkt runt och föreläst för åttondeklassare om sitt yrkesval i ett projekt som kommunen och Lärarförbundet drivit. Då lät han eleverna berätta om sina förskoleminnen och berättade om hur han blev förskollärare. En annan del tog upp fördelar med jämställdhet på arbetsplatser – att sjuktalen sjunker exempelvis. Till sist fick eleverna fylla i en enkät med en fråga om de kunde tänka sig att bli förskollärare. 20 procent av killarna svarade ja.
– Det gäller att locka in dem. Men också att hålla kvar män i förskolan.
Han tror att bristen på män i yrket beror på flera saker.
– Det har stått mycket om pedofiler i tidningarna. Lönen är inte så hög och det finns inga jättestora möjligheter att göra karriär.
Erik Stenkula tror det är lättare att vara man i ett kvinnodominerat yrke, än kvinna i ett mansdominerat. Han upplever inte att han har några särskilda förväntningar på sig som man från kollegorna. Han har arbetat så många år att alla känner honom som individ, säger han.
– I början kanske jag kunde bli ombedd att skruva upp en glödlampa. Och en pappa frågade en gång om jag var kriminell när jag hade hans son på inskolning.
Ett annat minne är från en praktikperiod under studietiden då Erik Stenkula fick en födelsedagspresent av kollegorna; ett par kalsonger med texten: Väck inte den björn som sover. Något som skulle kunna uppfattas som sexuella trakasserier.
– Jag kan skratta åt det nu, men det var lite jobbigt.
I Sverige är det mer kontroversiellt att försöka få fler män till ”kvinnoyrken” än att få fler kvinnor till mansdominerade yrken, tycker Erik Stenkula.
– Offentlig sektor blir alltmer feminiserad. Killar som växer upp med en ensamstående mamma får kanske ingen manlig förebild förrän i gymnasiet.
I Norrköping erbjuds tio skolungdomar sommarjobb på förskolor och man har fördelat platserna på hälften killar och hälften tjejer. Men Erik Stenkula hade gärna sett att man fick anställa bara killar. Om regeringens nya förslag säger han såhär:
– Jag tror i alla fall inte att det är lika radikalt som i Norge. Jag tycker Sverige borde ta efter en del av vad de gjort där.