Tåg är grejen i småländska Nässjö. Brinellgymnasiet har Sveriges enda riksrekryterande yrkesutbildning för järnvägsarbetare.
– Jag sa ju att ni skulle kommit i vår i stället. Anläggningen är inte färdigbyggd, säger Kenneth Evaldsson, projektledare för järnvägsutbildningen.
Han pekar på en rad med vitmålade stolpar som ligger bredvid fotbollsplanen. De ska resas och bli en del av det järnvägsspår som eleverna ska öva sig på. Bakom idrottssalen byggs den lokal som byggprogrammets rallarelever ska vara i.
Brinellgymnasiets järnvägsutbildning är inne på sin första termin och finns inom två utbildningar, bygg- och elprogrammet. Inriktningarna är banteknik, signalteknik och elteknik.
Trots att det är december, spöregnar det. Vi halvspringer över gården till en ljuslila barack där signaleleverna har lektion. Här laddas det för flytt. Lådor med sladdar, signalljus och leksakstågbanor ligger huller om buller på bänkraderna. Läraren John Fagerqvist går igenom ett prov i signalteknik med något fler än en handfull vux-elever. De flesta gick ut elprogrammet i somras. Nu läser de in ”två års signalteknik på en termin”, förklarar eleven Robin Andersson.
Han tycker att utbildningen är bra och ser fram emot att få komma ut i arbetslivet. När han började fick han förklarat för sig att det behövs 1 500 nya järnvägsarbetare per år i tio år framöver, ett påstående som också går att läsa på Brinellgymnasiets hemsida.
Kenneth Evaldsson förtydligar att den prognosen var giltig före den ekonomiska krisen. Numera kan det till och med vara svårt att hitta praktikplatser åt eleverna i bland.
– Men branschen börjar vakna till liv igen. Det finns jobb. Hittar de bara en bra praktikplats så är det inga problem, säger Kenneth Evaldsson.
På järnvägsutbildningen går ett trettiotal elever, de flesta av dem på elprogrammet. Kenneth Evaldsson hoppas att de snart ska bli fler.
Att den här utbildningen hamnade i Nässjö är ingen slump. Förutom möjligtvis bandy och den nedlagda tillverkningen av pinnstolar är det just järnväg som staden är förknippad med.
Det är nämligen här man byter tåg. Orten är ensam i Sverige om att ha sex inkommande järnvägslinjer, varav en passerar längs med Brinellgymnasiets blivande övningsanläggning. Dessutom jobbar ungefär 500 personer på de runt tjugo lokala företag som sysslar med spårslipning, lokreparationer eller annat som har med tåg att göra.
– Att utbildningen ligger just här betyder att det kan bli många studiebesök. Eleverna kan se hur en växel fungerar på riktigt och vara med när den ställs in och regleras, säger John Fagerqvist.
Brinellgymnasiet har också fått i uppdrag av arbetsförmedlingen att anordna en tretton månader lång utbildning inom järnväg för arbetslösa som har gått elprogrammet. Efter den tiden finns möjlighet att förlänga avtalet med två år till, berättar Kenneth Evaldsson.
– Det har självklart gjort mycket för oss. Vi får ju egentligen betalt oavsett om det kommer elever eller inte, säger han.
När järnvägsutbildningen precis dragit i gång kom dessutom oväntad hjälp från ortens 96-årige aktiemiljonär och tidigare stins Lennart Israelsson, kallad Aktiestinsen. Han donerade en aktieportfölj värd 10 miljoner till Brinellgymnasiet (se artikel bredvid). Dessutom skänkte han en kvarts miljon till bygget av en ny lokal. Skolledningen blev så tacksam att den föreslog att lokalen skulle bära namn efter Lennart Israelsson. Men om ”Aktiestinsens rallareskola” ska heta så eller inte är dock inte helt spikat, förklarar Kenneth Evaldsson.
– Vad tycker ni om ordet rallare egentligen? Vi diskuterar fortfarande om vi ska använda det inom utbildningen. Rallareskolan, hur låter det egentligen? säger han.
Yrkes lokalt baserade fotograf flikar in att rallare är ett ord som järnvägsarbetare själva ofta använder. Därför är det väl inget konstigt med det. Han brukar fotografera en hel del järnväg för olika lokala företag.
Det är också från lokala branschföretag som lärarna hämtas. När John Fagerqvist fick erbjudande om att bli lärare var han inte sen att tacka ja, trots att det betydde lägre lön.
– Att jobba med järnväg betyder många resor och massor av obekväm arbetstid. Det är väl egentligen mer ett jobb för ungdomar, säger han.
Resor, traktamenten och obekväm arbetstid gör att det ofta blir mer pengar på ungefär lika mycket arbetstid, vilket får ungdomar att se positivt på yrket. Samtidigt är signaltekniker inte lika komplicerat som många andra eljobb, förklarar John Fagerqvist.
Själv lockades han, efter 17 år i branschen, av att bli placerad heltid på hemmaplan. Snart ska han börja läsa in sin lärarbehörighet.
Eleverna diskuterar och jämför sina provresultat medan John Fagerqvist ritar ringar på tavlan. De symboliserar signallampor.
– Varför har man flera signaler? frågar han.
Klassen funderar en stund. Det måste väl vara för att man ska kunna ge olika information till tåget, svarar någon till sist.
John Fagerqvist förklarar att signalteknik är den inriktning som mest liknar ett traditionellt elprogram. En ”signalare” jobbar framför allt med underhåll, och inte så mycket med nybyggnation. Elteknik däremot är mest mekaniskt arbete.
Även han ser ljust på elevernas framtid. Flera järnvägssträckor i Sverige ska till exempel byta till ett nytt EU-standardiserat styrsystem. Det betyder förmodligen att det kommer att behövas fler signaltekniker.
– Än så länge finns det nya systemet bara på Botniabanan. Så det är ju en hel del järnväg kvar att täcka, säger John Fagerqvist.
Under första året är det mest teoretisk undervisning för signaleleverna. På våren andra året kommer de att få gå ut och skruva på den ännu inte färdigbyggda järnvägsanläggningen. När de går ut trean är de attraktiva för branschen, eftersom de har ett ”järnvägspaket” med sig, menar han.
– Tidigare har företagen anställt personer med ren el-utbildning. Nu slipper de internutbilda så mycket, säger John Fagerqvist.
Efter rasten går han igenom de sista uppgifterna på provet. En elev förklarar att han skrivit att ATC, Automatic Train Control, är ett extra säkerhetssystem som ska eliminera den mänskliga faktorn.
– Det är rätt att det är ett extra säkerhetssystem, men kanske väl stort att säga att det eliminerar den mänskliga faktorn. Om lokföraren inte bromsar själv så gör tåget det automatiskt. Men det vill man ju helst undvika, eftersom passagerarna då sitter med kaffet i knät, säger John Fagerqvist.
I väntan på tåget tillbaka slår jag mig ned på en pizzeria intill stationshuset. Samtidigt reser sig två järnvägsarbetare från bordet bredvid. Jag snappar upp ord som växlar och järnväg från deras lunchdiskussion, samtidigt som de kränger på sig reflexvästarna.