Rädslan för att rita fult gör att många unga serietecknare ger upp innan de ens har försökt. Dumt tycker Mats Jonsson, serietecknare och redaktör på tidningen Galago. – Ha en kul idé och rita enkelt i början, det blir bättre, säger han.
”I alla mögliga ostkanters namn, vad är det för en danspjatt!” utbrister Krösus Sork när Skalmans mackapär hindrar hans robot att slänga Bamse nerför ett stup. Citatet kommer från Bamse och järnmannen från 1976 och är ett av Mats Jonssons tidigaste serieminnen.
– Bamses liv var i fara och det var läskigt och spännande på samma gång, säger han.
Själv började han tidigt att rita vardagsbetraktelser från sitt liv, men bestämde sig först i tonåren för att bli serietecknare. I samma veva kom han i kontakt med fanzinerörelsen och började kopiera och sprida sina serier. Från att ha haft föräldrar och enstaka kompisar som läsekrets var det nu flera hundra personer som läste hans alster. Steget mot den professionella banan var taget, och med det också steget mot offentligheten med dess för- och nackdelar.
– I början kallade de mina serier för kalkonserier. Det gjorde mig oerhört förorättad, samtidigt som det skapande en revanschlystnad, säger han.
I dag anses Mats Jonsson vara en av Sveriges bästa serietecknare. Hans senaste album Mats kamp har fått idel positivt bemötande i media. En del av framgången beror på att hans självutlämnande serier alltid har väl underbyggda manuskript. Att förbereda sig och planera sin serie är, enligt Mats, viktiga beståndsdelar om man vill lyckas som serietecknare. Plus att vara lyhörd för den egna berättarrösten.
– På Galago publicerar vi det som har något speciellt att berätta. Det behöver inte vara jättebra ritat, men man ska känna att serietecknaren har gett något av sig själv, att det betyder mycket för den som har gjort den.
Vad är roligast med ditt jobb?
– Privilegiet att få vakna på morgonen med ett vitt ark, för att sedan på kvällen ha fyllt det med en färdig serie som kanske tusentals personer kommer att läsa.
Har du något konkret tips till unga serietecknare som vill satsa på en karriär?
– Serier är tidskrävande och det är bra om man jobbar med ett manus eller synopsis. Kanske rita serien en gång med enkla skisser, innan man gör den på riktigt. På så sätt blir flödet bättre och risken för att fastna på en ruta och missa helheten mindre.