– Till en stor del beror utbildningens kvalitetsbrister på att vi har haft en så bred lärarutbildning där det som är förskolespecifikt haft svårt att hävda sig. Det rättar vi till med den nya förskollärarutbildningen, menar Nyamko Sabuni, (FP) biträdande utbildningsminister och ansvarig för förskolan i Sverige.
Avslag på nya lärarutbildningar samtidigt som det kommer nya krav på fler förskollärare i förskolan. Det är en ekvation som är svår att få ihop. Avslagen på examensrätter riskerar att leda till att färre utbildas än det var tänkt de närmsta åren.
– Det är ett stort problem om färre förskollärare än i dag kommer att utbildas framöver. Under våren kommer det därför att finnas möjlighet för lärosätena att få en förnyad prövning för examenstillstånd av Högskoleverket. Därefter får regeringen överväga om några ytterligare insatser behövs, till exempel omfördelning av utbildningsplatser.
Nyamko Sabuni betonar också att det är viktigare att de som arbetar i förskolan har hög kvalitet på sin utbildning än att man examinerar så många som möjligt just i år.
– Jag är övertygad om att den nya förskollärarutbildningen kommer att locka fler sökande än den gamla eftersom utbildningen blir tydligare, mer strukturerad och specialiserad. Även införandet av en förskollärarlegitimation kommer stärka yrkesgruppen.
Samtidigt menar hon att det nationellt sett inte är brist på förskollärare än.
– I dag är mer än hälften av de som arbetar i förskolan utbildade förskollärare. På nationell nivå kan man alltså inte säga att det finns en brist, men jag är medveten om att det finns stora skillnader lokalt.
1 juli 2011 träder den nya skollagen och läroplanen i kraft. Då får förskollärarna ett tydligare pedagogiskt ansvar.
Elisabeth Richter