Nu har hon varit modig en gång till, för hon har berättat sin historia här i tidningen Förskolan, trots att det är svårt för henne att prata om händelsen. Anledningen till att vi publicerar den artikeln är inte att göra någon slags sensationsjournalistik eller ”hänga ut” personal i förskolan. Självklart inte. Men vi tror att det här är en berättelse som alla som arbetar i förskolan behöver läsa. För det är bra att tänka ett varv till på säkerheten och ansvarsfrågan, till exempel när man går iväg med en barngrupp utanför förskolans område. Samtidigt ska sägas att detta är ett extremt ovanligt fall.
Lärarförbundets lokala företrädare, som har stöttat Anna i den här tuffa processen, är kritiska till att domen ställer krav på hundraprocentig säkerhet i förskolan, något som aldrig går att garantera. De menar också att om arbetsmiljölagen hade gällt barnen i förskolan skulle inte den enskilda förskolläraren ensam ställas till svars vid en sådan här olycka, utan då skulle man titta på hela ansvarskedjan.
Kanske skulle det vara skillnad med den lagen (som ju gäller för skolelever). Just nu verkar det i alla fall vara väldigt små marginaler mellan att bli anmäld och dömd eller friad från ansvar, ifall det värsta inträffar.
För övrigt tar vi ett grepp om den nya förskollärarutbildningen som har varit igång i drygt ett halvår. Allt går som bekant i vågor – nu är vi tillbaka till en specialiserad förskollärarutbildning igen. Som tur är blev den inte nerkortad, vilket politikerna föreslog men sedan tog tillbaka.
Vi har frågat företrädare från lärosätena och flera av dem anser att utbildningen borde vara fyra år och ge en examen på avancerad nivå. Vi har också frågat om deras syn på yrkets status. Du hittar deras enkätsvar på sidan 21.
En sak som indirekt berör utbildningen är kravet på introduktionsår innan man som nyutbildad får sin förskollärarlegitimation. I Fosie i Malmö har tjänstemännen tagit tag i den frågan och skapat en egen modell för introduktionsåret. Deras grundtanke är att på detta sätt göra sig attraktiv som arbetsgivare. Smart tänkt, tror jag, i dessa förskollärarbristtider. På sidan 28 får du veta mer om deras arbetssätt.