De traditionella datorprogrammen har fått konkurrens. Utmanaren kallas molnprogram och körs direkt från webbläsaren. Fördelen är att dokumenten går att nå från vilken dator som helst och att flera kan jobba tillsammans.
Alla som jobbar på flera olika datorer vet hur struligt det kan vara. Det är lätt att glömma kvar en klasslista eller halvfärdig skrivning på hemmadatorn – och då går det förstås inte att jobba vidare i lärarrummet.
Krångel med olika programversioner gör också att den text som såg perfekt ut på den nyinköpta hemmadatorn kanske inte ens går att öppna på den gamla slitna datorn i lärarrummet.
Lösningen på det här brukar kallas för ”molnet”, och det betyder att varken program eller dokument ligger på den egna datorn. I stället har allt flyttats över till centrala servrar, och går därför att nå överallt.
Du som ska skriva frågorna till ett prov behöver med andra ord inte längre ha Word installerat på datorn. I stället öppnar du webbläsaren och loggar in på ett molnprogram, till exempel Office Web Apps. Webbläsaren byter nu utseende och ser ut som Word.
När du sparar filen lagras den inte på hårddisken utan på en server hos Microsoft. Loggar du sedan in på en annan dator finns den halvfärdiga skrivningen även här – tillsammans med alla andra sparade dokument. Det är bara att fortsätta arbeta, utan att tänka på var filen ligger och vilken version av Word som finns på datorn.
Det går förstås även att spara dokumentet som en Word-fil på hårddisken och skriva ut det på papper, men eftersom dokumentet går att nå överallt blir behovet mindre än med ett vanligt program.
En annan fördel är det går mycket lättare att arbeta tillsammans med andra. Ett dokument som ligger på en central server kan öppnas av flera personer. Den som har skapat dokumentet bestämmer vilka som ska komma åt det – och vad de ska få göra. Det går alltså att låta föräldrar och elever titta på ett schema medan det bara är lärarna som får ändra i det.
Om någon skulle göra en felaktig ändring är det sedan lätt att återgå till tidigare versioner eftersom även de sparas på servern.
Nätets molnprogram har ofta färre funktioner än ett vanligt program, men för de flesta räcker de gott. Den stora nackdelen handlar i stället om säkerhet och integritet. Om hela tjänsten ligger nere går det inte att arbeta. Hittills har det här sällan varit några problem, men den som vill vara extra säker kan spara en säkerhetskopia på den egna hårddisken.
När det gäller integriteten handlar det om hur mycket vi litar på företag som Google och Microsoft, men eftersom det mesta som vi skriver är helt okontroversiellt är inte det här heller något vanligt problem.
Det finns exempel på molnprogram som är väldigt dyra, exempelvis avancerade ekonomisystem, men de flesta är gratis. Det gäller exempelvis de populära kontorspaketen. Här är det framför allt it-jättarna Microsoft och Google som slåss om kunderna. Men som du ser i spalten till höger finns det även många andra populära program som har flyttat ut på nätet och trenden är tydlig: Molnet utmanar nu på allvar de traditionella datorprogrammen.
Martin Appel