I stadsdelen Fosie i Malmö satsas det stort på att ge nyexaminerade och nyanställda förskollärare ett bra introduktionsår. – Vi ser det som en möjlighet att garantera kvalitet och rekrytera personal, säger Jörgén Dunér, ansvarig för Fosies introduktionsprogram.
Förra våren, ett år innan de första berörda nyexaminerade förskollärarna anställdes i förskolorna, satte en planeringsgrupp igång med att ta fram en modell för hur året skulle genomföras. En i gruppen är Jörgén Dunér, pedagogista och ansvarig för stadsdelens introduktionsprogram.
– Vi började testa programmet i praktiken i höstas med våra nyanställda förskollärare och alla är mycket positiva, säger han.
Alla 20 nyanställda förskollärare i stadsdelen som erbjöds att delta tackade ja.
Ett bra, genomtänkt introduktionsår blir ett tillfälle att garantera kvalitet i verksamheten och att etablera det egna ”tänket”, som man har arbetat mycket med inom stadsdelens förskolor. Förhoppningsvis kommer det också att fungera rekryterande att kunna erbjuda en bra och grundlig introduktion, tror Jörgén Dunér.
På varje förskola finns en arbetsplatsmentor som ska ge den nyanställda stöd och hjälp, framför allt med praktiska rutiner. Dessutom finns fem så kallade huvudmentorer i stadsdelen, som ansvarar för den pedagogiska delen i introduktionsprogrammet. De ska se till att nya förskollärare får fördjupa sig inom de fyra punkterna som Skolverket har beslutat att lämplighetsbedömningen ska grunda sig på – mötet med barnet, ledarskap, samverkan och ansvar för lärande och yrkesutveckling. De frågorna diskuteras och reflekteras bland annat i lärgrupper med förskollärare från de olika förskolorna i stadsdelen. Lärgrupperna är samtidigt ett bra tillfälle för de nya förskollärarna att snabbt få tillgång till ett större nätverk.
Mats Göransson, förskollärare på förskolan Tornfalken, är en av de förskollärare som nappat på erbjudandet om att bli huvudmentor och som anses ha de egenskaper som krävs för rollen: en kompetent förskollärare med driv och erfarenhet. Han tycker att det är en spännande utmaning och ett bra sätt för honom att få ”input” om vad som händer i högskolevärlden.
– Jag ska framför allt vara en stöttande coach i olika situationer. Därför tror jag att det är fördel att jag inte finns på samma arbetsplats som dem som jag är mentor för. Ibland kan det kanske vara frågor som är känsliga att ta upp inför kollegorna.
I hans roll ingår att leda och samordna lärgruppen i sitt område, ha individuella träffar med dem som han är mentor för och dessutom fungera som ett stöd för arbetsplatsmentorerna i det område han ansvarar för. Dessutom ska han dokumentera förskollärarnas utveckling för att kunna bistå förskolechefen med underlag för lämplighetsbedömningen. Men han har svårt att föreställa sig att någon skulle bedömas som olämplig.
– När de kommer hit till oss har de redan gått igenom en lång utbildning, varit ute på verksamhetsförlagd utbildning och genomgått kanske 1–2 anställningsintervjuer. Så allvarliga brister som det handlar om för att bedömas som olämplig brukar man upptäcka ganska snabbt, säger Mats Göransson.
En sak som skulle kunna vara skäl till att man inte anses lämplig är om man brister totalt i mötet med barnen.
– Egentligen är det min roll då, som mentor, att gå in och stötta och hjälpa till att förbättra. Skulle det vara omöjligt blir det en sak för förskolechefen att avgöra.
Mats Göransson tror att det är individuellt vilka behov man har av coachning som nyexaminerad och nyanställd förskollärare, men att vissa saker är gemensamma för många som ska ta klivet ut i arbetslivet. Som att känna en oro för att möta föräldrarna och presentera sig för dem. Att inte smälta in i gruppen tillräckligt snabbt och kanske upptäcka att man har idéer, visioner och åsikter som inte stämmer överens med kollegornas. Och att genast kunna ta på sig ett stort ansvar och leva upp till kollegornas förväntningar på allt man ska kunna som förskollärare är andra saker som han tror att många oroar sig över som nya i yrket.
För egen del är han lite bekymrad över att tiden som avsatts för mentorskapet inte kommer att räcka till när de nyblivna förskollärarna är på plats och programmet drar igång i full skala. Nu handlar det om tio procent av hans arbetstid.
– Det här är nytt för mig också. Det finns en stor nyfikenhet på vart det ska ta vägen. Hittills tycker alla som deltar att det är jätteinspirerande och spännande, säger han.