I dag är det betydligt svårare för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden. Drygt 20 procent i ungdomsgruppen upp till 24 år är utan jobb. Sverige är därmed sämre än genomsnittet i eu.
Utan jobb blir det svårt att skaffa en bostad, leva ett självständigt liv och ta del av välfärden. Många ungdomar har nu under flera år tvingats till ett utanförskap på grund av arbetslöshet.
Flera lärare jag träffat oroas också över hur det ska gå för deras elever efter skolan. Inte minst gäller det lärare som undervisar elever som har extra svårt att nå målen. I det här numret av Specialpedagogik talar forskaren Karin Johannisson om en arbetsmarknad som har blivit allt snävare, något som bland annat drabbar personer med neuropsykiatriska diagnoser. Vi riskerar att skuffa undan alla som inte klarar samhällets prestationskrav, säger hon. I ett annat reportage berättar vi om en skola som arbetar med utslussning för att öka möjligheterna till arbete efter gymnasiet. Det handlar bland annat om att varva skolförlagd undervisning med praktik på olika arbetsplatser.