Liza Haglund planerar att starta skola med filosofiprofil
— Just nu talar unga gärna om glappet mellan vad vi vet och vad vi gör. De tycker att det är konstigt att vuxenvärlden inte gör någonting åt miljön och att man får röka fast alla vet att det är farligt, säger Liza Haglund.
Hon tror att barn underskattar sin förmåga att tänka nytt och långt och utveckla tankarna tillsammans med andra. Därför är det en poäng att de filosoferar med jämnåriga och inte med vuxna. Hennes roll är att styra upp det hela, så att det inte urartar i tyckande och prat i största allmänhet.
I ett filosofiskt samtal tas ingenting för givet. Frågor ställs på sin spets och tankespår följs till sina mest absurda konsekvenser. Barnen tvingas tänka logiskt och noggrant, skärskåda sina egna och kompisarnas argument och reflektera över sitt tänkande.
Nu söker Liza Haglund tillstånd för en ny friskola — Filosofiska — tillsammans med bland andra ekonomen Dick Holmgren, regissören Suzanne Osten och professorn i idéhistoria Sven-Eric Liedman. Den ska drivas som ett icke vinstdrivande aktiebolag och på sikt ha elever från förskoleklass till gymnasiet.
— Vi vill satsa på bildning, skapa mening och sammanhang och låta barn filosofera regelbundet från tidig ålder. Vi vill bort från det instrumentella tänkandet och betygshetsen som råder i svensk skola i dag.
Hon har svårt för livskunskapsprogrammen för att de redan från början utgår från att vissa värderingar är de rätta och för att de utarmar det moraliska språket genom att spela på känslor. Deras budskap är att handlingar ska undvikas om någon blir ledsen. I stället borde man bena ut vad en god handling är i varje situation — vilket i en komplicerad värld kan vara mer problematiskt än att slå fast att folk ska vara hyggliga mot varandra.
— Det är definitivt inte filosofi livskunskapsprogrammen ägnar sig åt, säger Liza Haglund.
Skolplanerna är en följd av ett samarbetsprojekt mellan Luleå tekniska universitet, Riksteatern och Södertörns högskola, där hon är lärarutbildare och forskare till vardags. Lärare i Hylte fick i projektet jobba med värdegrunden genom att ha filosofi i sina klasser under handledning.
— De var inte beredda på att det skulle bli så positivt. När projektet var slut ville de fortsätta.
Välmenande lärare kan ibland, i sin iver att vara toleranta, inta ståndpunkten att alla värderingar och anspråk på sanning är lika bra.
Liza Haglund tror att det finns sanna svar och värderingar som är mer riktiga än andra. Att man sedan inte kan bevisa att Gud finns eller inte eller att alla friheter och skyldigheter bör gälla män och kvinnor lika är en annan sak.
— Man måste våga vrida och vända på frågor och ha tillit till att barnen kommer fram till vettiga saker. Om inte nu så kanske senare. Det märks att detta är svårt för lärarna.