Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Förlängt kontrakt för Proffice — trots hård kritik

$
0
0

Bemanningsföretaget Proffice får förnyat förtroende från Skolverket. Detta trots att företagets handläggare kraftigt kritiserat hanteringen av lärarlegitimationerna.

Skolverket förlänger avtalet med Proffice till 31 juli. Företaget har sedan i somras haft Skolverkets uppdrag att göra en förberedande handläggning av samtliga ansökningar om lärarlegitimation och är alltså delaktiga i att avgöra framtiden för tiotusentals lärare i hela Sverige. Proffice har fått allvarlig kritik för detta arbete och ett antal handläggare har berättat för Lärarnas tidning om allvarliga missförhållanden.
   Bland annat har handläggarna saknat telefon och mejladresser, trots att detta varit ett tydligt krav från Skolverkets sida. Dessutom har man genomgående haft brist på kontorsmaterial och arkiveringen av ansökningarna har gjorts i plastbackar för att företaget ansett att dokumentskåp var för dyrt.
   Arbetsledarna har också anordnat tävlingar om vilket arbetslag som kunnat registrera flest ansökningar på kortast tid.
   – Proffice vänder på varje krona för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Resultatet blir godtycklig myndighetsutövning och rättsosäkerhet för lärarna, säger en handläggare som fram till årsskiftet var anställd av Proffice. Han och övriga handläggare som Lärarnas tidning har talat med vill vara anonyma, av rädsla för att uppfattas som illojala av framtida arbetsgivare. Samtliga är välutbildade, med examen i juridik eller statsvetenskap, vissa har tidigare erfarenhet av myndighetsarbete.

Nu förnyar alltså Skolverket avtalet med Proffice med minst sex månader. Tommy Lagergren är avdelningschef på Skolverket. Han har tidigare uttryckt förtroende för Proffice trots kritiken, men vill i dag avvakta Skolverkets utredning innan han uttalar sig om bemanningsföretagets framtid, eftersom avtalet slöts den 23 december, innan alla fakta låg på bordet.
   – Vi genomför just nu en utredning med anledning av de uppgifter som framkommit i medierna. Den kommer att presenteras inom kort, säger han.
   Handläggarna som Lärarnas tidning talat med frågar sig hur Skolverket har kunnat vara nöjda.
   – Upplägget var helt fel från början. Våra arbetsledare visste inte någonting om det vi skulle arbeta med. Det var tydligt att Proffice inte hade någon aning om vad som krävs för att arbeta för en myndighet, säger en handläggare som har tidigare erfarenhet från arbete på två andra myndigheter.
   Dessutom hävdar hon att bristerna med att över huvud taget anlita ett bemanningsföretag blev tydliga eftersom de inte kunde utföra andra arbetsuppgifter när IT-systemet krånglade. De flesta av handläggarna anställdes i augusti förra året. Först den 28 november utfärdades den första legitimationen.
   – Vi var anställda i fyra månader utan att kunna handlägga ett enda ärende. Vissa dagar kunde vi sitta åtta timmar i sträck utan att kunna göra någonting annat än att fika. Vad har inte det kostat skattebetalarna i onödan?

Proffice fakturerar Skolverket 342 respektive 412 kronor per handläggare och timme, beroende på utbildning. Sedan augusti har man i genomsnitt haft 60 personer i tjänst på heltid.
   – Att skattepengar dumpas på det här sättet är oförsvarbart, säger hon.
   Och orsaken till sysslolösheten var inte bara IT-systemet, enligt handläggarna. I avtalet med Proffice framgår tydligt att företaget ska förse de anställda med egen telefon och mejladress. Något som inte uppfylldes.
   – De enda som hade telefon och mejladress var de så kallade teamledarna, vilket innebar att vi var tvungna att gå via dem varje gång vi skulle kontakta lärarna för att kontrollera något som saknades eller var oklart i ansökan. Om de över huvud taget fanns på plats. Det var ett oerhört tidsslöseri och rättsosäkert för lärarna. Men för Proffice är det ju bara bra, de tjänar ju mer pengar ju längre tid projektet tar, säger en annan före detta anställd.
   Enligt Skolverket har rättssäkerheten kunnat säkerställas genom att man dubbelkontrollerar alla ärenden och att besluten fattas av chefer på myndigheten. Men det stämmer inte, enligt handläggarna, som hävdar att detta till och med bekräftats av arbetsledarna på Proffice.
   – En av våra teamledare sa: ”Nu måste det bli rätt hos oss för Skolverket gör bara stickprov, så i praktiken är det vi som fattar besluten”, säger han.

Att klaga på arbetsförhållandena var inte aktuellt, i synnerhet inte eftersom skyddsombudet inte utsågs av facket, utan av arbetsgivaren, och som dessutom var arbetsledare.
   – När jag tänker tillbaka på det är det nästan löjligt, folk var rädda för att be om belysning på rummen! Jag har aldrig blivit så illa behandlad i hela mitt liv, säger en av handläggarna.
   – Och när Skolverkets överdirektör Helén Ängmo kom på besök fick vi stränga order om att inte prata med henne på eget initiativ, alla frågor skulle godkännas i förväg av teamledaren. Det var rena Nordkoreastilen.
 

Niklas Arevik

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>