Det är brist på kemilärare och antalet lärarutbildningar i ämnet minskar. Umeå, som var näst störst förra året, har inget examenstillstånd i höst.
Förra året producerade Umeå universitet elva nya kemilärare, näst flest i landet. Men de har inget tillstånd för att examinera kemilärare när den nya lärarutbildningen startar i höst. Det var ingen idé att söka något eftersom det är för få som vill gå en sådan utbildning, förklarar Björn Åstrand, rektor för Umeås lärarutbildning. Umeå räknar med att kunna locka studenter som läser kemi på annat håll att utbilda sig till lärare på ett så kallat kort program, och då behövs inget examenstillstånd.
– Det är en anpassning till rådande villkor. Om vi lyckas få ut en handfull nya kemilärare via ett kort program och kanske inga alls via ett längre renodlat lärarprogram är det ju bättre än inget, säger Björn Åstrand.
FN har bestämt att 2011 är Kemins år eftersom ämnet behöver mer uppmärksamhet, bland annat för att det råder brist på kemilärare. Förra året tog 74 studenter i hela landet ut en lärarexamen i kemi med inriktning mot antingen gymnasiet eller högstadiet. Sedan 2001 har i snitt 83 studenter per år gjort detsamma. Enligt utredare på Högskoleverkets analysavdelning, som Origo talat med, skulle det behöva utbildas minst dubbelt så många.
Högskoleverket är den myndighet som utfärdar examenstillstånden. De är tveksamma till att exempelvis Umeå universitet ska kunna ge den korta utbildningen utan att ha tillstånd att examinera ämneslärare i kemi.
– Om man sökt examenstillstånd för ett ämne och fått avslag bör man inte utbilda i det inom det korta programmet. Men som det ser ut i dag finns inga hinder rent juridiskt för att göra det om man inte sökt alls. Sedan kan man fråga sig varför man inte söker, säger Joakim Palestro, utredare på Högskoleverket.
Risken är att de lärosäten som känner att de inte riktigt räcker till för att få examenstillstånd väljer att inte söka något, för att sedan utbilda kemilärare ändå via det korta programmet. I längden kan det påverka kvaliteten på kemilärarutbildningen, menar Joakim Palestro.
– En annan tolkning är så klart att de sett att även om de skulle ha en ämneslärarexamen för kemi så kommer de kanske få alltför få sökande, säger han.
Enligt Joakim Palestro förs diskussioner om hur reglerna ska se ut, och de kan komma att ändras.
Linus Hellerstedt linus.hellerstedt@lararforbundet.se