Viktig information tappas inte bort och kommunikationen mellan förskola och hem har blivit enklare. På Marieviks förskola är man nöjd med den nya e-tjänsten.
Föräldrarna kan nå portalen antingen genom att använda den pekskärm som varje avdelning har i hallen, eller genom att logga in med e-legitimation från en dator på jobbet eller hemma. Pedagogerna har koder eftersom de har tillgång till mer information om varje barn än vad föräldrarna har när de använder systemet.
Marina Lindqvist klickar på ikonen för sjukanmälan. Där kan hon välja att se hur många barn som är sjuka på varje avdelning eller på hela förskolan. Här går pedagogerna in om morgonen för att se om något barn har blivit sjukt under natten, och de tar emot färre telefonsamtal nu än tidigare.
– Om du tänker att sju barn i snitt är sjuka varje dag på förskolan blir det ganska många timmar sparade.
Förskolechefen Lisbet Hedlund instämmer. Färre avbrott under morgonen betyder mer kvalitet i verksamheten, eftersom pedagogerna är mer närvarande. De kan äta frukost i lugn och ro med barnen eller vara med dem på gården.
Även de andra funktionerna på portalen höjer kvaliteten, tycker hon.
Att föräldrarna kan se vad barnen ska äta betyder att de korta samtalen vid hämtning och lämning kan handla om andra saker, som vad barnen har gjort under dagen.
En annan stor fördel med portalen är att föräldrar kan ta del av information om allt från matsedel till möten och annat i stunder när de inte är stressade. Många är sena till jobbet när de ska lämna eller trötta och vill hem när de hämtar, vilket ger litet utrymme för att läsa lappar på en överfull anslagstavla. Nu kan de surfa in på lunchen eller på kvällen för att läsa om utflykter, ledigheter, föräldramöten och annat, och viktig information tappas inte bort på samma sätt som tidigare.
För förskolechefen underlättar portalen också kommunikationen med hemmen. E-postadresser och mobilnummer finns på portalen och Lisbet Hedlund kan enkelt skicka mejl eller sms via den. Hon kan också posta information i nyhetsspalten på portalen. Smidigt, tycker chefen som ansvarar för tio förskolor.
Marieviks förskola är en av två pilotförskolor som har testat portalen under snart tre år och föräldrarna har varit mycket nöjda i utvärderingarna hittills. Snart ska det komma en app som ser likadan ut som portalen och personalen ska få varsin Iphone. Planen är att portalen i framtiden ska finnas på alla kommunala förskolor i Stockholm, men satsningen tar tid att genomföra.
Den enda nackdelen med portalen ”är när den inte funkar”, vilket har hänt några gånger då det varit driftstörningar i nätet, konstaterar de på Marieviks förskola. Med den massiva kritiken mot Stockholm stads upphandling av skolwebben från Tieto och support från Volvoit i färskt minne är det kanske befogat med en stilla undran: Kommer förskollärare och föräldrar i Stockholm att vara lika nöjda som de på Marievik när satsningen så småningom rullas ut i full skala?