Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Skapa rimliga förutsättningar

Blev det några nyårslöften? Om ja: har de visat sig svåra att hålla fast vid? Jag tänker att det inte är så konstigt. För vår hjärna vill helst göra som den brukar, det slukar mindre energi. Att lämna invanda mönster kräver krafttag. Detta kan vara bra att känna till när man ska fatta ett beslut (till exempel ett beslut om att sluta äta godis eller börja träna). Att glida in i det gamla vanliga är lätt hänt. Det kan du läsa mer om i detta nummers Vuxenvardag (s. 38). Ja, inte om nyårslöften, men om hur det går till när vi fattar beslut.
Image may be NSFW.
Clik here to view.

Förra året var reformernas år – ny skollag, reviderad läroplan och lärarlegitimation. Med de nya styrdokumenten blir förskollärarens ansvar tydligare och kraven på den pedagogiska verksamheten större. Kvaliteten ska öka, för att alla barn har rätt till en bra start.

Det kan synas motsägelsefullt eftersom Sverige ständigt hamnar i topp i mätningar och jämförelser med andra länder. Men kvalitetsforskning här hemma visar att det skiljer mycket mellan olika förskolor. Därför vill våra politiker se en kvalitetshöjning, och har beslutat om tydligare mål för matematik, språk och kommunikation, naturvetenskap och teknik samt lagt mer vikt vid uppföljning, utvärdering och utveckling.

Det är bra med tydlighet i styrdokumenten. Men för att allt detta reformarbete ska kunna ske runt om i våra förskolor krävs rimliga förutsättningar. Verksamheten fungerar inte med hur stora barngrupper som helst. Det behövs tid för planerings- och utvecklingsarbete.

De tydligare kraven gör att saker ställs på sin spets. Förhoppningsvis kan reformerna fungera som en hjälp – något som ger förskollärare råg i ryggen för att ställa krav.

Och här undrar jag om det faktiskt är så att något har hänt?
I slutet av förra året såg vi en hel del insändare och upprop från förskollärare som sa ungefär: ”vi kan inte trolla med knäna mer nu”.

Att förskollärare gör sina röster hörda tycker jag är fantastiskt bra. Det handlar inte om att vara gnällig, utan om att föräldrar och kommunala beslutsfattare ska få upp ögonen för vilken mångbottnad och fantastisk verksamhet förskolan är och kan vara, och förstå att det då behövs resurser.

Det behövs pengar och tid och utbildade förskollärare.

En bra pedagogisk förskola förutsätter att proffsen, förskollärarna själva, är drivande i arbetet. Bland annat för att motverka att verksamheten trillar ner i några skolifieringsfallgropar.

Det gäller till exempel att inte tappa bort leken. Eller att barn lär sig bäst med hela kroppen och alla sinnen. Vilket leder in på det här numrets tema som vi kallar Estetikens kraft. Vi tar bland annat upp den intressanta diskussionen om hjärnan och lärandet påverkas av estetisk verksamhet, samt frågan om den estetiska verksamheten är till för sin egen skull eller som ”hjälpgumma” för lärande av annat. Temat hittar du på sidan 18 och framåt. Trevlig läsning och gott nytt Förskolan-år!

Chefredaktör Helena Ingvarsdotter

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>