Nu ska 8000 lärare föra dagbok över hur de använder sin tid. Bakgrunden till Skolverkets studie är diskussionerna om läraryrkets status och att lärares tid alltmer sägs användas till annat än undervisning.
De 8000 lärarna jobbar i grundskolan på olika platser i landet. Under att slumpmässigt utvalt dygn under vårterminen ska var och en föra dagbok över hur hon eller han använder sin tid.
– De ska skriva hur mycket de lägger på att genomföra undervisningen, på planering, på ordningsskapande åtgärder, omsorg med mera. Vad gjorde de? Hur länge? Var och med vem? Eftersom vi täcker in olika tider av terminen kan vi få en bild av läraryrkets cykler och komplexitet, säger projektledare Anders Fredriksson.
Lärarna som har valts ut jobbar i grundskolan, både kommunala och fristående skolor samt med olika ämnen och åldrar. Bredden gör det möjligt att jämföra hur olika grupper av lärare använder sin tid. Skolverket kommer också att kunna analysera i vilken ordning och hur sammanhållet olika typer av lärare gör saker.
– Ambitionen är att återupprepa tidsstudien om ett antal år för att se om det har skett några förändringar, förändringar som kanske kan relateras till olika reformer, säger Anders Fredriksson.
Karin Lindgren