En ny utbildning ska få med sig hela förskolan eller skolan i arbetet mot mobbning och andra kränkningar. Skolverket står bakom satsningen tillsammans med 14 högskolor.
Det nya greppet är att kursen inte kan sökas av individerna själva. Istället väljer förskolechefen eller rektorn ut 2-6 kursdeltagare bland hela sin personal, och det behöver inte bara vara lärare.
– Att skolledningen är delaktig har visat sig vara en framgångsfaktor vid fortbildning, säger Annika Hjelm, undervisningsråd vid Skolverket.
Kursen är på 7,5 högskolepoäng och pågår under drygt en termin i kvartsfart. Målet är att förbättra arbetssätt och rutiner för att främja likabehandling och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.
En del av utbildningen genomförs på den egna förskolan och skolan. Kursdeltagarna ska göra en kartläggning av hur trygga barnen och eleverna känner sig på förskolan eller skolan och sedan diskutera resultaten med den övriga personalen. I kursen ingår också att arbeta fram en plan mot diskriminering och kränkande behandling för den egna förskolan eller skolan.
Dessutom ingår en fortbildningsdag för all personal med lärare från högskolan.
– Den här modellen för fortbildning har vi inte testat så långtgående förut, berättar Annika Hjelm.
Kursen kommer att ha 30 platser på var och en av de 14 högskolorna. Anmälan sker under februari månad.
Ingvar Lagerlöf