Hur skall lärarlegitimationen kunna ge höjd status och få någon betydelse när den inte gäller hela lärarkåren? En lärarlegitimation ska höja kvalitén i undervisningen. Visst kan även gymnasielärare med yrkesämnen bli legitimerade. Men, eftersom det är stor brist på dessa lärare, idag drygt 40 procent obehöriga lärare på yrkesprogrammen, så blir det många som inte är legitimerade som arbetar på dessa program. De flesta obehöriga lärarna har aldrig läst pedagogik, betyg och bedömning. Hur rättvisa blir de betygen? Som vi alla vet är det inte detsamma att vara en god yrkesman som att vara duktig på att lära ut. Varför ställs inte detta krav på gymnasielärare med yrkesämnen? Någon typ av morot bör ges till dessa drygt 40 procent så de blir motiverade att läsa in de poäng som fattas. Eftersom man både får sätta betyg och kan få en tillsvidareanställning utan lärarutbildning så finns det ingen anledning att satsa tid och ekonomi på att läsa in utbildningen för att bli legitimerad gymnasielärare i yrkesämnen. Hur skall då yrkesutbildningarna kunna höja kvalitén i undervisningen utan legitimerade lärare? Även eleverna på yrkesutbildningarna är värda höjd kvalité i undervisningen med behöriga lärare i sina yrkesämnen.
Jag hoppas att mina farhågor inte stämmer men finns inga behöriga lärare i yrkesämnena förloras lätt statusen för lärare i dessa ämnen och även för eleverna på programmen. Yrkesprogrammen hamnar med elever och lärare i skolans B lag. Det känns inte bra och därför hoppas jag att man omgående finner en lösning! Jag förstår att det skulle kosta väldigt mycket att snabbt utbilda alla gymnasielärare i yrkesämnen som saknas men det är viktigt. Det är genom VAL, vidareutbildning av lärare som saknar examen, som man som outbildad gymnasielärare i yrkesämnen får läsa in sin behörighet. Tyvärr är de ekonomiska förutsättningarna inte fördelaktigare än det traditionella studielånet man är hänvisad till. Detta är en stor nackdel då många efter flera års arbete i yrkeslivet har anpassat sin vardag efter den lön som yrket ger och ofta har en familj att försörja. Då är det svårt att behöva ta lån och börja studera till gymnasielärare i yrkesämnen. Därtill tjänar flera av dessa lärare mer i sitt yrke än som lärare.
Därför behövs en långsiktig plan med ett samarbete mellan stat och kommun. En riktad satsning för att utbilda obehöriga gymnasielärare i yrkesämnen där man erbjuder fördelaktigare studievillkor som en morot är ett måste och det behövs NU!
Därtill vill jag tillägga att det är fantastiskt roligt att få vara med och se hur eleverna utvecklas i sitt valda yrke.