Så skriver Lars Andersson i sin nya bok ”Vägledning – pedagogisk förhållningssätt”.
Vi har en ny skollag, en ny läroplan – Lgr 11 – och vi väntar på reviderade ”Allmänna råd för kvalitet i fritidshem”. Det är nya styrdokument som ska implementeras ute på våra fritidshem och som vi ska tolka och konkretisera. Det sägs i Skolinspektionens rapport att mer konkreta styrdokument skulle ge en mer enhetlig tillämpning och jämnare kvalitet i de svenska fritidshemmen.
I skollagen har vi fått ett eget kapitel, kapitel 14, som handlar om Fritidshemmet. Där står det om elevgrupperna och miljön i 9 §: ”Huvudmannen ska se till att elevgrupperna har en lämplig sammansättning och storlek och att eleverna även i övrigt erbjuds en god miljö.”
Lämplig storlek? När, var och hur ställs den frågan? Det görs aldrig eller väldigt sällan, det är budget och platsbehovet som styr och det ser så olika ut i landet – allt från 17 till 125 barn i en och samma grupp. Vi vet i dag att barn har omkommit i våra verksamheter. I de stora barngrupperna blir måluppfyllelsen bristande, relationerna mellan vuxna och barn ytliga och flyktiga, ljudvolymen hög, trängsel, stress och avsaknad av möjlighet till vila. Arbetsmiljölagen måste också börja omfatta fritidsverksamheten.
I samtal med politiker om stora barngrupper hänvisar vissa till att det regleras i skollagen och till Skolinspektionens nya vässade muskler. Men glädjande nog börjar vi höra politiker som säger:
”För att bedriva en meningsfull och pedagogisk verksamhet ska grupperna inte vara större än 20 barn och minst två personal.”
”Gruppernas storlek måste förbättras. Det behövs nationella riktlinjer.”
Vi behöver fler politiker som säger detta! Eller hur långt vågar politikerna gå?
Ta hjälp av Ämnesrådet Fritidspedagogiks Budkavel och bjud in en politiker till ditt fritidshem! Uppropet! ”Ta fritidshemmens pedagogiska uppdrag på allvar.”
Vi kräver att:
• De pågående nedskärningarna måste stoppas.
• Beslutet om behörighetsregler för fritidspedagogernas utbildning och kompetens justeras.
• Fritidspedagogiken också omfattas av samma legitimationskrav som den timplanestyrda delen av skoldagen. Detta skulle vara ett erkännande av elevernas rätt till fritidshem där det pedagogiska uppdraget tas på allvar.
För ut budskapet om vårt uppdrag, om kvalitet, behörighet och legitimation, barngruppsstorlekar och säkerhet genom att bjuda in politiker till ditt fritidshem. Nappar två politiker på inbjudan i varje kommun kommer nästan 600 politiker att få sig en duvning i fritidspedagogikens betydelse!
Diskutera hur fritidspedagogiken kan spela roll med rätt förutsättningar och att legitimerade fritidspedagoger/lärare med inriktning fritidshem ska vara behöriga att ansvara för undervisningen på fritidshemmen, det är en kvalitetssäkring för eleverna i vår verksamhet.
Dela ut vårt Upprop som flygblad på stan eller till föräldrar före eller efter arbetstid, skicka till tidningar. Allt arbete i det lilla och stora är värdefullt. Påtryckningarna blir bara tydligare och effektivare ju fler vi är som pratar och ju fler håll det kommer ifrån .
Använd dig av dokumentet ”vi kräver att” om du behöver vässa dina argument
Allt material finns att ladda ner på lararforbundet.se under fliken lärare, välj Lärare i fritidshem/fritidspedagog.