Program som Onenote och Evernote samlar allt material på samma ställe - och är perfekta verktyg för att förbereda och presentera lektioner.
Ett ordbehandlingsprogram som Word är egentligen ett ganska trubbigt instrument för den som ska förbereda en lektion eller jobba med något annat projekt.
Visst går det att anteckna i Word, men programmet är främst gjort för att hantera text. Den som även vill arbeta med bilder, filmer, internetlänkar, infogade dokument, ljudinspelningar och skärmdumpar märker snart att Word inte riktigt räcker till.
Alternativet är ett anteckningsprogram som Onenote eller Evernote, och många lärare har börjat använda dem både för att förbereda och presentera sina lektioner.
– För mig är Onenote det perfekta verktyget, säger Pia Eneström som är högstadielärare i matematik, teknik och fysik på Viktor Rydbergs Samskola i Djursholm utanför Stockholm.
Pia Eneström använder Onenote på flera olika sätt. För det första förbereder hon sina lektioner i programmet. Hade hon bara skrivit enkla stödord hade det förstås gått lika bra med Word, men eftersom hon även arbetar mycket med video, bilder och länkar passar Onenote bättre. Där kan hon enkelt samla allt material hon vill använda till en viss lektion, i rätt ordning, och hon slipper öppna flera olika filer och mappar.
– Om jag exempelvis vill förklara Pythagoras sats är det smidigt att klippa ut en bild från webben och klistra in den Onenote.
När Pia Eneström kommer till klassrummet använder hon Onenote som presentationsverktyg. Hon kopplar datorn till en projektor, och kan på så sätt enkelt visa alla olika sorters material på vita duken.
Allra störst nytta av Onenote har den som använder en så kallad tablet, alltså en dator med pekskärm. Pia har en sådan, och det gör att hon kan använda datorn som skrivtavla. Med hjälp av en specialpenna skriver och ritar hon på skärmen, och resultatet syns direkt på vita duken.
– Ofta börjar jag lektionen med ett tomt blad och sedan skriver jag anteckningarna i Onenote. Allt går ju inte att förbereda i förväg, och jag får en annan frihet om jag kan skriva och rita under lektionen.
Just möjligheten att rita och skriva är en av de stora skillnaderna jämfört med presentationsprogrammet Powerpoint, som passar bättre för statiska presentationer än dynamiska lektioner. Onenote, som är 15 år yngre än Powerpoint, är byggt för att fungera med penna och pekskärm.
Alla anteckningar som Pia Eneström gör sparas i Onenote, så när lektionen är slut behöver hon inte sudda ut dem. I stället kan hon lägga ut allt på skolans webbsida. Pia berättar att eleverna brukar säga ”åh, vad skönt” när de får höra att allt finns på nätet.
– Det här är inte bara bra för de elever som har varit borta från lektionen, säger hon. Många hinner inte med att anteckna, och då är det fantastiskt att allting finns sparat.
Förutom att förbereda och presentera lektionerna använder Pia även Onenote för administration. Hon sparar provresultat och bedömningar här, och den informationen går givetvis att skydda med hjälp av lösenord.
– Varje elev har en egen avdelning. Det blir som en jättelik anteckningsbok, men det är förstås mycket lättare att hitta i Onenote.
Pia uppskattar att allt material hon har i Onenote motsvarar uppåt 4 000 A4-sidor.
För Pia Eneström, som har hållit på med Onenote i några år, sparar programmet inte bara papper utan även tid. Däremot understryker hon att det kan vara krävande att komma igång. Programmet är visserligen lätt att lära sig för den som har kört Word eller Powerpoint, men det tar tid att bygga upp sin ”materialbank”.
Själv har hon lärt sig programmet på egen hand och tillsammans med sina kollegor.
I början var hon alltid nervös för att tekniken skulle krångla, men nu har hon slutat oroa sig eftersom det nästan alltid funkar.
– Det är jätteskönt att ha nästan alla jobb samlade i ett enda program, säger hon. Allt jag behöver har jag i datorn.