Inom kort får de första eleverna betyg enligt den nya betygsskalan. Men lärarfack och opposition tycker att staten inte givit lärarna tillräckligt med stöd inför förändringen.
Om ett par veckor får eleverna i åttan och årskurs ett i gymnasiet betyg enligt den nya, sexgradiga betygsskalan. Men lärarfacken varnar för att lärarna inte fått tillräckligt med tid och stöd för att sätta likvärdiga betyg. Skolverket har inte fått ut allt bedömningsstöd inför terminsslutet.
— Skolverket sliter oerhört och är under en oerhörd press. Här måste regeringen inse att också Skolverket måste få förutsättningar att ge det stöd som lärare skriker efter, säger förbundets ordförande Eva-Lis Sirén till TT.
Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Mikael Damberg instämmer i kritiken:
— Vi hade en överenskommelse med regeringen om de nya betygsstegen och där en av de viktigaste frågorna för oss socialdemokrater var att garantera likvärdig betygssättning och undvika betygsinflation. Nu hamnar lärarna trots detta i ett väldigt besvärligt läge när de ska betygsätta utan tillräckligt underlag.
Skolverkets generaldirektör Anna Ekström beklagar att myndigheten inte hunnit lämna det stöd som många lärare efterfrågar.
— Men min bedömning är att betygssättningen ska kunna ske på ett likvärdigt och rättssäkert sätt, säger hon pekar på att Skolverket genomfört en massiv informationskampanj.
Bertil Österberg, statssekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund, säger att det är naturligt att det tar lite tid innan allt nytt sätter sig.
— Vi har också varit angelägna att genomföra förändringar. Problemen i svensk skola är stora och vi kan inte dra ut på reformerna hur mycket som helst. De nya kunskapskraven ger betydligt bättre förutsättningar för en mer likvärdig betygssättning, säger han.