Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

"Man ska vara öppen och ärlig – men barnen behöver inte höra allt”

$
0
0

Hon har varit kriminalvårdare och barnombud på Beatebergsanstalten. Nu arbetar Nina som informatör på den ideella organisationen Bryggan Stockholm. Hon understryker vikten av att vara ärlig med barnen om förälderns fängelsevistelse – utan att de behöver veta allt.

Illustration: Moa Hoff
Nina ger ett väldigt varmt och förtroendeingivande intryck. Hon har jobbat på Bryggan i två år nu. Många tror att hennes arbete är tungt och tufft men själv säger hon att det består av så mycket glädje och att det är starkt att se hur barnen själva stödjer varandra. Ninas arbetsuppgifter är av lite varierad karaktär. Dels åker hon ut på häkten och fängelser och informerar om Bryggan och barnperspektivet inom kriminalvården. Dels har hon stödsamtal med familjer, håller i familjeaktiviteter och öppet hus-verksamheten på Bryggan, har föräldrakurser och hjälper familjer att återförenas efter en fängelsevistelse. Hon berättar att hon skulle vilja göra så mycket mer för de här barnen än vad hon kan göra nu.

– Vi skulle kunna ha föräldracafé som vi hade förr. Då träffades barnen för sig och mammorna och papporna för sig. Det finns så mycket frågor. Man ska vara öppen och ärlig med barnen men de behöver inte veta allt.

Vad säger ni till barnen som kommer hit?

– Först hör vi med dem lite försiktigt om de vet vad Bryggan är, vi försöker fråga den medföljande föräldern om barnet vet. Sedan så berättar vi vad vi gör och vilka vi är och så säger vi att alla barn som kommer hit har en förälder i fängelse.

Hur brukar barnen må?

– För många är det svårt att ta steget att komma till Bryggan, framför allt för ungdomarna. Många barn är lite tillbakadragna i början, vilket kan vara sunt. Men de blir väldigt trygga av att vara här. De vuxna får stöd, så jag tror att de stärks. De mår bättre som individer när de får en förståelse för sin situation.

Man pratar oftast om papporna som sitter i fängelse, hur är det med mammorna?

– I flertalet av fallen är det papporna som sitter i fängelse. När mamma sitter i fängelse är barnen ofta placerade hos familjehem och de kommer sällan hit. Vi upplever att det är svårare för barn som är placerade att komma till Bryggan.

Vad är det som hjälper barnen mest under tiden som föräldern sitter i fängelse?

– Att barnen får vara delaktiga och att de vågar ställa frågor. Ju mer de får förklarat för sig desto bättre, de behöver få veta sanningen och förstå det som händer. Många barn tror att ett fängelse ser ut som i Björnligan, att man skakar galler och får vatten och bröd. Det är viktigt att de får veta att ingen slår pappa, att han har ett eget rum och äter mat i en matsal, att han kan jobba och gå i skolan, och att han har kompisar där.

Ju mer de vet desto mindre behöver de oroa sig och då kan de lättare fokusera på sina egna saker. Det är inget farligt att de blir ledsna, alla känslor är tillåtna.

Har ni någon typ av samtalsmetod som ni använder er av?

– Framför allt så lyssnar vi. Vi hör vad det är för behov som finns och vilket stöd som då behövs. På Bryggan har vi som jobbar gått en utbildning i MI, motiverande samtal, så det är den metod vi använder oss av.

Vad händer med barnens självbild när föräldern sitter i fängelse?

– Ibland säger de att det är coolt att ha en förälder i fängelse. Andra tänker att: ”Det kanske var för att jag ville ha en massa saker och att pappa behövde fixa dem till mig som han åkte i fängelse”. Vi säger till barnen att det aldrig är deras fel. Att det är föräldern som gjort något olagligt och därför måste sitta i fängelse. Men många barn säger inte så mycket, de är glada när de är här, de kan pusta ut och känna gemenskap med de andra barnen.

Hur är deras relation till polisen?

– Det beror på hur föräldern lägger fram det. En del kan känna hat mot polisen, och tycker att det är deras fel att de åkt fast. Men det handlar mycket om hur den vuxne hanterar det och vad som inträffade när föräldern blev hämtad av polisen. Men det är viktigt att de inte får en negativ samhällssyn.

Kan man säga att barnen är medberoende till den som sitter i fängelse?

– Det är lätt att man som anhörig levt i någon typ av lögn, man kan ha vetat att det pågått saker men blundat. Barn är oftast lojala mot sina föräldrar och vill för det mesta besöka sin förälder i fängelset. Men ibland kan det vara så att den som sitter inne vill träffa sin familj flera gånger i veckan men frågan är om barnet verkligen vill binda upp sig varje helg till ett fängelsebesök när det finns så många andra saker att göra med sina kompisar på helgerna. Men vissa intagna är förstående till att barnen behöver ha sitt eget liv på helgerna också. Man kan ju ha kontakt på flera sätt med sitt barn, skriva brev eller prata i telefon.

Vad är det som oftast är mest skadligt med att ha en förälder i fängelse?

– Enligt forskning finns det en ökad risk att hamna där själv. Det är viktigt att barn får stöd och kunskap om sin situation. Ens förälder är alltid ens förälder, men barnen har blivit svikna. För vissa barn kan det vara skönt att föräldern sitter inne – då får man bort stöket och oron och slipper vara förälder till sin förälder.

Kan man se någon skillnad på om tjejer och killar reagerar olika på att deras förälder sitter i fängelse?

– Det kan bli tuffare för killar om deras pappa sitter inne och för tjejer om deras mamma sitter inne. Det beror ju även på vilken personlighet barnet har, vilken ålder barnet har och om barnet hade en nära relation till föräldern innan föräldern åkte in. Nina berättar att barnen och de vuxna ofta fortsätter att komma till Bryggan även efter att föräldern har kommit ut. Bryggan hjälper även till med återförening av familjer. Men Bryggan försöker att stötta på olika sätt, har parsamtal och finns med hela vägen.

Nina nämner även att man måste orka och våga ta stöd och hjälp från sin omgivning, både av professionella samt av sina nära, vilket kan göra att det blir lättare att handskas med den situation man befinner sig i. Hon avslutar med att säga:

– För barnen är det viktigt att de får kännedom om att de har rätt till eget stöd och var de kan få det. 

Birgitta Stolt

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>