Från höstterminen 2013 erbjuds elever i gymnasiesärskolan ett bredare utbud av valmöjligheter. Då kan eleverna dessutom välja inriktning och skola på nästan motsvarande sätt som elever i gymnasieskolan.
Den nya gymnasiesärskolan kommer att ha nio nationella program som kvalitetssäkras centralt. Programmen anpassas till gymnasieskolans struktur och därmed blir det enklare att samverka. De nationella programmen ska ha minst 22 veckor ute på olika arbetsplatser och även lärlingsutbildning införs i gymnasiesärskolan.
De nio programmen är:
- Administration, handel och varuhantering
- Estetiska verksamheter
- Fastighet, anläggning och byggnation
- Fordonsvård och godshante- ring
- Hantverk och produktion
- Hotell, restaurang och bageri
- Hälsa, vård och omsorg
- Samhälle, natur och språk
- Skog, mark och djur.
Alla elever på nationella program ska, förutom sin inriktning, läsa svenska, engelska, matematik, idrott, estetisk verksamhet, historia, samhällskunskap, religionskunskap och naturkunskap. Regeringen gick således på utredare Eva Wallbergs förslag i betänkandet ”Den framtida gymnasiesärskolan – en likvärdig utbildning för elever med utvecklingsstörning” (sou 2011:8) som Specialpedagogik presenterade i nummer 2/2011, ett förslag som närmade sig gymnasieskolan.
I den nya gymnasiesärskolan ska eleverna också få större frihet och möjlighet att själva välja vilken utbildning de vill gå. Det gäller också möjligheten för elever från grundsärskolan att välja att gå i gymnasieskolan och där erbjudas yrkesintroduktion eller individuellt alternativ. Men här är regeringen inte beredd att gå lika långt som Eva Wallberg föreslagit, utan föreslår en ”pysparagraf” i lagtexten som innebär att ”hemkommunen inte behöver erbjuda sådan utbildning om det med hänsyn till elevens bästa finns synnerliga skäl att inte göra det”. Genom denna formulering vill regeringen säga att eleven inte alltid vet sitt eget bästa, utan att det kan vara upp till någon annan att avgöra.
–Jag tycker att det var ologiskt att eleven inte ska få bedöma detta själv. Det är trots allt eleven som söker, säger Eva Wallberg, som i betänkandet inte lämnade förslag till pysparagraf.
– Vi ska dock komma ihåg att när det står ”synnerliga skäl” i en lagtext, så är det en mycket stark formulering och jag förväntar mig att denna möjlighet för kommunen bara ska tillämpas i få, enstaka fall.
Läs mer på www.regeringen.se. Lagrådsremissen har rubriken ”En gymnasiesärskola med hög kvalitet.”