Andelen elever födda utomlands som inte blir behöriga till gymnasiet ökar kraftigt. Skolorna har misslyckats med att ge de här eleverna rätt stöd, anser Skolverket.
I dag har nästan fyra av tio utlandsfödda elever för dåliga betyg för att komma in på de nationella programmen. 2006 rörde det sig om 25 procent, enligt siffror som Skolverket tagit fram för Dagens Nyheter.
En orsak kan vara att fler invandrarbarn har sämre skolbakgrund från sitt hemland. Elever som invandrat på senare år är dessutom äldre och har färre skolår på sig att klara målen. Fler skolor i landet har också färre elever som pratar svenska.
Men skolorna har även missat att ge dessa elever de förutsättningar som krävs, säger Luisella Galina Hammar, undervisningsråd på Skolverket.
— Om kommunerna följde våra styrdokument skulle det inte behöva vara så här. Man måste se varje individ, vilka förmågor den har, och noggrant följa utvecklingen i förhållande till de nationella målen. Då kan man tydligt se när en elev behöver mer stöd, säger hon.
Skolverket varnar för att grundskolans resultat kommer att sjunka ytterligare kommande år.
— Allt fler elever är födda utomlands och utan åtgärder ser vi att trenden fortsätter nedåt, säger Christina Sandström, chef för Skolverkets utbildningsstatistik.