Hej Lisa Bengter som tillsammans med en kollega startat facebooksidan ”Musiklärare för halvklass i musik”, för att väcka opinion och skapa nätverk när det gäller gruppstorlekar i musikundervisningen.
Att musicerande är musikämnets kärna framhålls i skärpta ordalag i den nya kursplanen. I betygskriterierna framgår det tydligt att eleverna redan i årskurs 6, på E-nivå, ska kunna spela delar av en melodi-, bas- och slagverksstämma och ackompanjera på ett ackordsinstrument, i viss mån med tajming.
Samtidigt finns det riktlinjer från arbetsmiljöverket som föreskriver 15 elever per grupp när man musicerar, på grund av den höga ljudnivån.
Ändå undervisar många musiklärare fortfarande i helklass, konstaterar Lisa Bengter som varit musiklärare i elva år i en F–9-skola i Stockholm.
– I våras ledsnade jag på att varje enskild musiklärare ska gå till sin rektor och försöka få till undervisning i halvklass. Problemet är mycket större än så. Kan man verkligen ”hänga” rektorerna för något som självklart borde regleras uppifrån? Jag tycker det är ansvarslöst av Skolverket att ange de här kriterierna, kursplanerna och målen utan riktlinjer för hur stora grupper det ska vara, säger hon.
För att få ett sätt att kommunicera med andra musiklärare har Lisa Bengter startat en facebooksida tillsammans med en kollega. Hon har också skrivit ett öppet brev som publicerats i Lärarnas Tidning och på webbsidan Lärarnas Nyheter. Syftet är att skapa opinion och ett nätverk; förhoppningen är att det i slutändan leder till politiska direktiv på max 15 elever per grupp.
Varför är halvklass så viktigt?
– Det är en omöjlighet att leva upp till kursplanen annars. För att uppfylla målen måste man musicera. För att se att en elev kan spela enligt betygskriterierna på E-nivå, måste hon eller han spela en hel låt. Annars kan de som ska få högre betyg inte heller visa att de klarar större delar av låten, eller hela.
– I helklass kan heller inte alla elever få det stöd de behöver. Det är orättvist och hemskt, men det är så.
Vad är det största problemet med helklass?
– Dels gäller det lärarnas arbetsvillkor. Ljudnivån blir hög med cirka 28 elever som spelar. Det är allvarligt i sig; undersökningar visar att många musiklärare har hörselnedsättning. Dels att det är omöjligt att bedöma vad eleverna gör. Oftast spelar jag tillsammans med dem, eftersom det behövs någon som är motor och stomme för att det ska hålla ihop. Samtidigt som jag spelar och sjunger ska jag titta runt: Vad gör hon därborta? Vad gör han? Och hon?
– Det är så tydligt i musik att det är i ögonblicket det sker. Det är också i ögonblicket som bedömningen ska ske. Efter varje lektion måste jag tänka efter vad varje enskild elev gjorde – och hinner inte färdigt innan nästa klass kommer. På en dag har jag ungefär 124 elever som var och en ska ha en personlig bedömning.
Vad fyller facebooksidan för funktion?
– Den fungerar som forum för att nå ut med budskapet, och är ett sätt att få feedback från andra musiklärare. Jag vet inte hur jag skulle ha skapat ett nätverk annars. Det finns ju inget; jag mejlade, ringde och hörde mig för överallt. Det verkade så tungrott att jag gjorde en facebooksida i ren panik. Det tillkommer några nya medlemmar varje vecka och de flesta verkar vara musiklärare.
– Jag frågade på sidan: Har du helklass eller halvklass? Där regnar det in svar från hela landet och man ser hur stora skillnader det är. I Stockholm verkar det vara ungefär hälften som har halvklass. För ett tag sedan hittade jag en jättebra doktorsavhandling om stora grupper som jag länkade till. Jag känner att det är bra att ha sådant i ryggen, och musiklärare behöver det för de har ingen annan i ryggen. De är för sig själva så mycket.
Den ledde till en manifestation från Musiklärarnas Riksförening (MR) den 6 oktober också?
– Nja, egentligen nappade MR redan på det öppna brevet jag skrev. Först var de inne på att ha en strejk, men eftersom inte Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund skulle vara inblandade hade det blivit en vild strejk. De valde en annan väg istället; musiklärarna skulle bestämma tid med sin rektor på samma dag och lägga fram ett upprop. Dessutom göra en namninsamling och även låta elever skriva på. Det är ju framför allt dem det gäller.
Du är föräldraledig nu. När ska du återgå till jobbet?
– Kanske är jag på väg ut ur läraryrket. Det är sorgligt, men det är jag inte ensam om. Många musiklärare lämnar yrket just i 40-årsåldern. Hade jag fått undervisa i halvklass hade jag aldrig tänkt tanken att sluta, för egentligen gillar jag mitt jobb. Men jag har kvar min tjänst tills jag bestämt mig.