Carina Hjärne Aronsson blev först i landet med att få en förskollärarlegitimation. Men övriga lärare får fortsätta vänta på sin legitimation.
I dag delade Skolverket ut de första legitimationerna till ett hundratal förskollärare över hela landet.
Först ut av alla var Carina Hjärne Aronsson, förskollärare i en förskoleklass på Lillholmsskolan/Ekholmsskolan i Skärholmen i Stockholm, som tillsammans med ett 20-tal förskollärare fick ta emot sin legitimation av Skolverkets generaldirektör vid en ceremoni på Skolverket i Stockholm.
– Det känns helt underbart! Jag ska rama in legitimationen och sätta upp den på väggen hemma, säger hon.
Är det viktigt för dig att få legitimation?
– Inte för mig personligen. Men det höjer yrkets status. Legitimationen markerar att det är viktigt att man är utbildad och kunnig när man ska ta hand om och lära barn.
Tror du att legitimationen kan ge dig och förskollärarna högre lön?
– Man kan ju hoppas på det.
Hur ska du fira att du blev först i landet med legitimation?
– Jag åker nog tillbaka till jobbet och retas med alla andra, säger Carina Hjärne Aronsson med ett busigt leende på läpparna.
Men än så länge är det bara förskollärare som får sina legitimationer och dessutom i väldigt blygsam omfattning.
Som Lärarnas tidning har berättat tidigare har Skolverket stora bekymmer med det nya IT-system som ska hantera legitimationsregistreringen.
Och bekymren är inte över. IT-systemet klarar fortfarande inte av att hantera ansökningarna, eftersom dessa är mer komplicerade att hantera än vad Skolverket trodde.
Därför beslöt Skolverket för två veckor sedan att börja handlägga ett antal legitimationsansökningar manuellt. Men det gäller bara förskollärares legitimationer. Deras ansökningar är enklare att hantera, eftersom de inte rör olika ämnen och årskurser.
Skolverkets generaldirektör Anna Ekström har ingen aning om hur länge de 60 000 lärare och förskollärare som har ansökt om sina legitimationer behöver vänta på att få sin legitimation.
– Jag kan inte svara på den frågan här och nu. Men vi jobbar dag och natt med att försöka få ordning på våra problem, säger hon.
Enligt Skolverkets beräkningar väntas över 180 000 lärare och förskollärare vara berättigade till legitimation.
Stefan Helte