Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Med IT som förtecken

$
0
0

De kompletterar varandra väl: bloggande bildläraren Liv, twittrande Tobias, lärare i foto, it och design, samt Per, musikläraren som ser Soundcloud och Youtube som självklara arenor för lärande och lyssnande.

Foto: Alexander von Sydow

Liv Andersen, Tobias Solem och Per Abelson arbetar på IT-gymnasiet i Örebro, en ”en till en-skola” där varje elev får en egen bärbar dator under skoltiden och där sociala medier är givna arbetsverktyg. På skolan finns två av det estetiska programmets inriktningar, båda med förtecknet IT: IT Musik och media respektive IT Design – den senare inom den nya inriktningen estetik och media.

Liv Andersen, lärare i engelska och bildämnen som nutida konst och digitalt skapande, använder bland annat DeviantArt, en webbplats för foto och alla former av bildkonst.

– Eleverna har fått starta egna konton, för att få i gång en dialog. Det kan vara känsligt att få muntlig feedback på bilder i helklass. Då kan det vara en lättnad att få respons på nätet, säger hon.

En nackdel är dock, menar hon, att processen – idéer och skisser som föregått bilden på nätet – inte blir tydlig i det forumet.

Liv Andersen har startat två facebookforum – ett nätverk för bildlärare och ett för lärare i engelska. Hon medverkar i de två facebooksidorna för skolans estetprogram, i Learnpoint – skolans lärandeplattform, och har en egen skolblogg, ”Extra Liv”.

– Ibland när jag har någon cool grej att lägga ut, kan jag fråga mig i vilket forum jag ska göra det. På Facebook vet jag att alla elever ser det. Och därifrån kan jag tipsa om min blogg.

Dessutom använder hon Soundcloud, samma program som musikläraren Per Abelson, där eleverna skapar egna podcasts, nätets motsvarighet till radioprogram. I engelskan gör eleverna just nu sådana om valfritt ämne, till exempel en låtsasartist.

I engelska/digitalt skapande gör de egna ”vokis”, talande avatarer på nätet, som kan få elevens eget utseende, röst och tal. (Vokis används till exempel som automatisk frågelåda på företags hemsidor.)

Foto: Alexander von SydowMen det är bloggarna Liv Andersen brinner för, både den egna och att läsa andras. Hennes ”Extra Liv” är till för elever, föräldrar, lärarkollegor – och för henne själv. Här lägger hon ut skoluppgifter, exempel, bilder, länkar och filmsnuttar.

– Genom bloggen blir det även tydligt för mig själv vad jag håller på med och vad jag har gjort. Det känns som en naturlig del för en estetlärare. Här kan jag fota allt vi gör, skisser, processer och skriva om allt. Och jag lär mig själv när jag lägger ut.

Hon älskar att läsa andra lärares bloggar, men det gäller att sovra för att hitta dem som är seriösa. Bloggare länkar till varandra och att läsa varandras gör det också enklare att sedan ta direktkontakt.

På den 7–9-skola där hon arbetade tidigare startade hon dessutom elevbloggar. Det blev 150 stycken.

– Det var jätteroligt att följa hur eleverna dokumenterade sin egen utveckling. Man får självinsikt när man iakttar sin egen utveckling, och många elever som kanske var tysta på lektionerna skrev jättebra – och mycket – i bloggarna.

Privat bloggar dock inte Liv Andersen. Hon har så många kanaler redan, och vill dessutom hålla på skillnaden mellan personligt och privat, förklarar hon.

I förlängningen tycker hon att det bästa med sociala medier är att få kontakter och sedan träffas i verkliga livet. Hon är med och håller inspirationskvällar inom bildlärarnätverket i Örebro, men eftersom tiden är knapp för alla så är nätet ändå en god ersättning om man inte hinner ses.

– Genom sociala medier blir man tillgänglig, synlig, det syns att jag är aktiv. Jag är glad i det, i att få feedback – jag är en sådan som vill dela med mig!

Tobias Solem är programansvarig för IT Design och lärare i bland annat fotografisk bild och videoproduktion. Han ser design inte bara som form, utan snarare som konceptutveckling och att skapa designlösningar för att lösa problem.

– Jag vill uppmuntra eleverna att bli problemlösare, säger han.

Eleverna här får ”skarpa” uppdrag, med riktiga uppdragsgivare, redan på gymnasiet. Då gäller det att hitta sådana, även för att få en bra plattform för livet efter studenten. För att exempelvis komma in på en utbildning inom speldesign krävs sådan erfarenhet.

Ett sätt att få kontakter och uppdragsgivare är genom Twitter, menar Tobias Solem. Själv twittrar han ”väldigt mycket”, både för skolan och privat.

– Jag försöker övertyga eleverna om värdet av att twittra för att skapa nätverk. Facebook är en bra kanal, men man kan få mycket mer interaktion genom Twitter.

Genom den ”minibloggen” kan man kontakta vem eller vad man vill, utan att känna eller ens från början känna till personen eller företaget, vilket ger möjligheter till ett mycket större socialt nätverk. Han nämner en elev, en flicka vars idol är fotografen Dave Hill. ”Kontakta honom då!”, uppmanade han. Det lyckades, och på det sättet fick eleven inte bara kontakt med stjärnfotografen, utan också tips och en specifik uppgift av honom.

Men Tobias Solem märker ett visst motstånd mot Twitter bland eleverna.

– En del sätter sig på tvären, säger att det är tidsödande och jobbigt. De lägger bara till en tio–tjugo kompisar och klagar sedan på att inget händer, säger han.

– Kanske bottnar det i en rädsla att inte bli uppmärksammad. Twitter är väldigt stort och många känner sig ignorerade och skräms bort, när de inte ”känner” någon. De ser inte möjligheterna.

Själv har Tobias Solem twittrat i drygt två år, vilket har minskat och delvis ersatt hans tidigare aktivitet i olika communities. Han har dessutom en blogg för programmet på skolan, en egen fotoblogg och använder sig i likhet med Liv Andersen av DeviantArt. Han har även ett starkt intresse för digitala spel.

Både han och hans kollega, musikläraren Per Abelson, brukar lägga ut genomgångar, tutorials på Youtube och även på Vimeo.

– Det blir en alternativ källa för elever, om de har missat någon lektion, säger Tobias Solem.

Den här regniga höstmorgonen sitter femton killar och en tjej djupt koncentrerade vid var sin dator, en del av dem har kopplat till instrument och spelar ljudlöst på Knockin´on heaven´s door.

Det är lektion i musikproduktion och den här låten är lagom svår att ge sig på, tycker Per Abelson, musiklärare och programansvarig för IT musik. Efter varje lektion lägger eleverna ut dagens arbete på skolans egen sida på musikplattformen Soundcloud. Den är både skolans officiella lyssningsplats och ett starkt pedagogiskt verktyg, menar han.

– Soundcloud har en väldigt smart kommentarsfunktion. När eleverna spelar upp sitt stycke får de mina, lärarens, kommentarer i realtid, exakt på rätt ställe, säger han.

Tidigare var myspace den stora sajten för att lägga ut egen musik, men den har alltså fått stark konkurrens. På Soundcloud kan musik och ljud läggas ut dels privat, dels publikt. Så länge ett musikstycke är under arbete är det bara tillgängligt för lärare och elev. Därefter kan de i samråd välja att lägga ut en låt på den officiella sidan, som fungerar som en reklampelare för skolan. Sedan i maj förra året har skolans sida haft omkring 2 500 lyssningar, vilket är rätt mycket i sammanhanget.

– Vi har haft lyssnare från till exempel Brasilien! Det är kul att se från vilka olika håll de som lyssnar kommer, säger Per Abelson.

Soundcloud kräver att eleverna lär en del nytt. Facebook däremot är väldigt enkelt att använda även i skolsammanhang, eftersom i stort sett alla elever använder det, menar han. IT-gymnasiet har en sida för hela skolan och egna sidor för respektive estetiskt program. Facebook blir som ett öppet hus för kollegor, elever och föräldrar.

– Vi märker att det för samman eleverna, skapar en vi-känsla.

Per Abelsons kollega Tobias Solem hjälper till att filma. Filmer och bilder läggs ut både på Facebook och på Youtube – där skolan också har en egen kanal.Den webbplatsen är mycket välanvänd och ett bra verktyg, anser Per Abelson. Där finns till exempel mycket gitarr- och pianolektioner.

– En elev som går här hade lärt sig spela gitarr enbart genom Youtube – och han är jätteduktig.

Marianne Nordenlöw Fotnot: Soundcloud är en ljudtjänst som fokuserar på skaparsidan. På den ska det vara lätt att lägga upp ljud och dela med andra. Användarna har här hittat nya sätt att använda ljud på, utöver musikskapande.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>