Norge går motsatt väg mot Sverige och ökar statens finansiering av lärarnas fortbildning. Målet är att fler lärare ska öka sin ämnes- och ämnesdidaktiska kompetens.
Kunnskapsdepartementet och lärarfacken har skrivit på ett avtal som slår fast att staten ska stå för 50 procent av vikariekostnaderna när norska lärare och skolledare vidareutbildar sig. Kommunernas andel sjunker samtidigt till 25 procent. Läraren studerar på trekvartstid och behåller sin heltidslön mot att han eller hon jobbar 25 procent.
Den tidigare fördelningen var 40–40–20.
Satsningen påminner om svenska Lärarlyftet 1 där staten betalat 56 procent och kommunerna 24 procent av heltidslönen medan läraren själv stått för 20 procent. Detta är nu ändrat till ”Lärarlyftet 2” och från årsskiftet ges inga statliga lönegarantier i Sverige.
Bakgrunden till det norska avtalet är att många av de lärare som sökt fortbildning på senare år har blivit utan plats, eftersom kommunerna inte har velat betala sin del. Genom att minska deras ekonomiska börda hoppas norska regeringen att fler ska få vidareutbildning i ämnen och ämnesdidaktik.
Avtalet gäller i tre år från nästa höst.