Specialpedagogutbildningen kan komma att läggas ned. Regeringen har gett Högskoleverket i uppdrag att utreda om det behövs två vidareutbildningar och två befattningar för att jobba med elever med särskilda behov.
– När man tittar på examensordningarna är de relativt lika. Vi vill veta om det finns behov av en särskild specialpedagogutbildning eller om det räcker med en speciallärarutbildning med olika inriktningar, säger Anna Neumann, politiskt sakkunnig hos utbildningsminister Jan Björklund.
Den gamla speciallärarutbildningen ersattes av specialpedagogutbildning 1990. Specialpedagogerna har därefter jobbat mer övergripande och handledande på skolan snarare än ute i klassrummen med eleverna.
När alliansen tillträdde ville man ha tillbaka speciallärarna och fattade 2007 beslutet att återinföra speciallärarexamen med inriktning läs- och skrivutveckling och matematik. Från och med denna höst finns också en inriktning mot funktionshinder.
Sedan 2007 har de två 90-poängsutbildningarna löpt parallellt, men regeringen aviserade en översyn av den senare redan i propositionen om en ny lärarutbildning 2009.
Enligt Anna Neumann är man öppen både för att bibehålla nuvarande system och för att låta speciallärarutbildningen täcka in hela behovet av handledning/utveckling och direkt arbete med eleverna.
– Allting utgår från vad som behövs och det är det vi nu vill ta reda på, säger hon.
Högskoleverket ska samråda med Skolverket, Skolinspektionen, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Myndigheten för handikappolitisk samordning. En delrapport ska presenteras senast den 1 februari 2012. Tre månader senare, den 1 maj, ska uppdraget slutredovisas.
Karin Lindgren