Var femte lärare har utsatts för påtryckningar från sin rektor eller huvudman att sätta högre betyg. Var tredje av dessa har låtit sig påverkas. Det visar en undersökning som Lärarnas Riksförbund gjort.
Det finns många tecken på att det råder betygsinflation. Studier har till exempel visat att skolor i kommuner där det råder konkurrens mellan skolor sätter högre betyg än skolor i andra kommuner. Skolverket har också rapporterat att det sätts högre kurs- och ämnesbetyg än vad resultaten på de nationella proven säger.
Lärarnas Riksförbund menar att en förklaring kan vara att lärare utsätts för påtryckningar att sätta högre betyg. Därför har man frågat 2000 lärare om detta.
Resultaten visar bland annat att:
- Var femte lärare har utsatts för påtryckningar från rektor eller huvudman.
- Var tredje av dem som utsatts för påtryckningar har låtit sig påverkas.
- Mest påverkade har gymnasielärare i konkurrensutsatta kommuner blivit.
- Det finns inte några säkerställda skillnader mellan kommunala och fristående skolor när det gäller påtryckningar.
- Föräldrar till elever i fristående skolor och i konkurrensutsatta kommuner försöker i högre grad påverka lärares betygssättning än föräldrar i icke konkurrensutsatta.
Lärarnas tidning gjorde i vintras (nr 2/11) en undersökning om föräldrars försök att påverka betygen. Den visade att var tredje tillfrågad lärare på högstadiet hade varit utsatt för försök från föräldrar att påverka betygen.
Elisabet Rudhe