Från 2015 får fritidspedagoger utan legitimation undervisa i fritidshemmet men inte självständigt ansvara för undervisningen. Det slår utbildningsdepartementet nu fast.
Den nya skollagen och behörighetsförordningen är ingen tydlig läsning. Inte ens från Skolverkets och utbildningsdepartementets representanter är det lätt att få korrekta och entydiga svar om vad som gäller för landets alla fritidspedagoger framöver. Helt enkelt eftersom inte heller de riktigt tycks veta.
Nedan publicerar vi därför ett ordagrant skriftligt förtydligande från Bertil Östberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet och utbildningsminister Jan Björklunds närmaste medarbetare:
Får fritidspedagoger (som inte är behöriga lärare) ansvara för undervisningen i fritidshemmet?
– Nej, av 2 kap. 15 § skollagen framgår att legitimerade lärare eller förskollärare har ansvar för den undervisning de bedriver. Det innebär att det krävs legitimation för att självständigt få ansvara för undervisningen.
Får fritidspedagoger (som inte är behöriga lärare) undervisa i fritidshemmet?
– Ja, utöver legitimerade lärare och förskollärare, med en inriktning mot arbete i fritidshem, kan det för undervisningen i fritidshemmet finnas fritidspedagoger (2 kap. 20 § förordningen om behörighet för lärare och förskollärare och utnämning till lektor).
Måste det från 2015 finnas en legitimerad lärare/förskollärare (som avlagt en examen med inriktning mot arbete i fritidshem) som ansvarar för undervisningen på varje fritidshem eller går det lika bra med en fritidspedagog (som inte är behörig lärare)?
– Skollagens bestämmelser gäller, dvs,: "Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är behörig för viss undervisning får bedriva undervisningen." (2 kap. 13 §) och utöver dessa kan det för undervisningen i fritidshemmet finnas fritidspedagoger (jfr ovan). Om det inte finns någon att tillgå inom huvudmannens organisation som uppfyller kraven, får dock huvudmannen använda en annan person som lärare eller förskollärare under förutsättning att denne bedöms lämplig att bedriva undervisningen och i så stor utsträckning som möjligt har en utbildning som motsvarar den utbildning som är behörighetsgivande. Detta får avse högst ett år i taget (2 kap. 18 §).
Johanna Ulrika Orre