Samspelet viktigt mellan student och handledare
Vfu-handledarna hjälper lärarstudenterna att bedöma sig själva mer realistiskt. Det visar professor Glenn Hultman som detaljstuderat interaktionen mellan handledare och lärarstudent.
Han har intervjuat erfarna lärare och studerat studenternas bloggar från den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU).
— Ofta är varken lärarstudenterna eller handledarna riktigt medvetna om vad som sker i samspelet mellan dem, trots att de har ganska intensiva kontakter med varandra under perioden.
Glenn Hultman menar att det är vanligt att lärarstudenter går in i klassrummet med mycket höga ambitioner och sedan upplever att de inte når upp till sina höga mål.
— Handledarna kan då hjälpa studenterna att få ner ambitionerna på en mer realistisk nivå och samtidigt se till att studenternas självförtroende byggs upp.
Detta sker på många subtila sätt, både genom att handledarna signalerar med sitt eget kroppsspråk under lektionen och i samtal efteråt.
Andra studier har visat att många lärarstuderanden efterlyser mer tid för att observera handledarens egen undervisning.
— Man vill få svar på vad det är handledaren gör som funkar i klassen. Man vill knäcka koden för vad en fungerande undervisning är.
Glenn Hultman anser att denna typ av observerande är väldigt viktig för lärarstudenterna.
— De tränar då på att använda alla sinnen för att ta in det som sker i klassrummet. Och de kan efteråt i samtal med handledarna få hjälp att tolka vad som faktiskt ägt rum.
I den situationen spelar det till exempel roll var lärarstudenten sitter i klassrummet.
— I ett projekt som pågår var jag med som forskare i ett klassrum där lärarstudenten av en slump satte sig långt fram så att han kunde se elevernas ansikten, vanligtvis sätter sig lärarstudenten längst bak. Men placeringen längst fram gjorde att han fick en helt annan information om hur eleverna reagerade på läraren.
Glenn Hultman säger att lärarstudenternas lärande under VFU:n är ett slags lärlingsskap där man både lär av handledaren, andra lärare och av själva situationen i klassrummet och i skolan.