Goda skolresultat kan inte levereras samtidigt som arbetsbelastningen för lärare och skolledare ökar. Den som tror det måste tänka om.
Läraryrket är tufft, stressigt och utmanande. Det är ett yrke med många relationer, perspektiv och utmaningar varje dag. Där ligger mycket av det fantastiska i yrket.
Men läraryrket riskerar att bli ohållbart. Utmaningarna är många gånger enorma och motsvaras inte på långa vägar av förutsättningarna för att klara dem. Allt fler arbetsuppgifter läggs på lärarna vid sidan av undervisningen, själva kärnuppdraget. Staten och skolhuvudmännen har de senaste åren hällt mängder av nya uppgifter över lärare och skolledare. Samtidigt har de ekonomiska svångremmarna dragits åt. Arbetsbördan har ökat rejält.
En ny undersökning från TCO bekräftar detta återigen. Rapporten visar att lärare och skolledare, tillsammans med socionomer och sjuksköterskor, har de mest pressade arbetssituationerna. Varannan lärare arbetar övertid varje vecka. 70 procent av lärarna kan inte släppa jobbet när de är hemma. Siffrorna bekräftar ett ohållbart lärarliv.
TCO-undersökningen visar också att lärare har litet inflytande över sin arbetssituation. Nio av tio får inte hjälp att prioritera när arbetet hopar sig. Rapporten sätter också ljuset på skolledarnas pressade situation. En mycket stor andel skolledare drunknar i administration i stället för att kunna leda den pedagogiska verksamheten.
Internationell forskning visar att framgångsreceptet är en organisation med olika karriärtjänster och ansvarsområden, där incitament finns för att lära av varandra. Dit måste vi komma i svensk skola. Men det kräver tid och utvecklingsperspektiv både för skolledare och lärare. Fokus på undervisningen måste premieras. Det är det som driver undervisningen framåt. Ett bra lärararbete ska löna sig. Det kräver att lärare och skolledare har chansen att göra rätt saker i rätt tid och att rätt kompetens används där den behövs som bäst. Det kräver att arbetsgivare och politiker rensar i lärarnas vardag.
Läraren är helt avgörande för att eleverna ska nå målen. Det kräver i sin tur lärare som mår bra och har förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Politiker som vill förbättra skolans resultat måste inse att lärarnas arbetsbelastning måste minska.
Lärare och skolledare ska ha en rimlig arbetsmiljö och ett hållbart lärarliv — både på kort och lång sikt. Den som vill höja resultaten måste klara av att prioritera lärarens kärnuppdrag varje dag. Den som tror att goda resultat kan levereras samtidigt som arbetsbelastningen bara ökar måste tänka om. Den som vill att skolan ska klara sitt kompensatoriska uppdrag och ge alla elever likvärdiga möjligheter måste ge lärare tid att individualisera undervisningen och se varje individ varje dag. Den som inte förstår det måste också tänka om.
Vägen till en likvärdig skola börjar i lärares och skolledares arbetsbelastning. Unga människor lockas inte av ett läraryrke som är stressigt, utan utveckling och omöjligt att räcka till i. De lockas till ett läraryrke med bra lön, utvecklingsmöjligheter och rikliga chanser att orka göra skillnad under ett helt yrkesliv.
Politiker, chefer och rektorer måste rensa i lärares vardag. För ett hållbart lärarliv och för elevernas skull.