3 000 nyexaminerade lärare och förskollärare behöver introduktionsplatser och mentorer efter årsskiftet. Men många skolor och kommuner har fortfarande ingen plan för hur det ska gå till.
Ombudsman Jan Gladh, Lärarförbundets expert på legitimationsreformen, bedömer att bara ett fåtal kommuner och skolor har riggat organisationen för att utse mentorer och förbereda introduktionsåret.
— Det är väldigt oroväckande. Snart kommer de nya lärarna ut och kommunerna behöver planera det här ordentligt. Men det verkar inte som att kommunerna prioriterar introduktionsåret.
Lärarnas tidning har ringt till Lärarförbundets lokalavdelningar i Sveriges tio största kommuner. Inte i någon av kommunerna har fack och arbetsgivare träffat överenskommelser om vilken utbildning, vilket lönepåslag eller vilken nedsättning i tid mentorerna ska ha. I flera av kommunerna har planeringen av introduktionsåret knappt startat.
— Vi står helt oförberedda om hur introduktionsåret ska läggas upp, fast vi borde ha varit klara för länge sedan. Jag har haft flera samtal från oroliga studenter som befarar att de kommer i kläm, säger Hans Flygare, ordförande för lokalavdelningen i Norrköping.
— Vi har väckt frågan om introduktionsår i samtal med kommunledningen, men har inte fått något svar, säger Roine Selind, ordförande för lokalavdelningen i Malmö.
I Västerås ska en arbetsgrupp lägga fram ett förslag om hur introduktionsperioden ska fungera. Men först mot slutet av året.
I andra kommuner har mer konkreta förberedelser startat. I Umeå har kommunen kontaktat tidigare mentorer, i Stockholm funderar kommunen på hur den ska kunna lägga upp nätverksträffar för mentorer och rektorer. Men inte heller där har fack och arbetsgivare något avtal på gång om villkoren för mentor och adept. Det är inte heller säkert att det blir några sådana uppgörelser.
—Till sist är det upp till rektor att avgöra tid och lön för varje medarbetare, säger Katarina Arkehag, enhetschef på forsknings- och utvecklingsenheten i Stockholms stad.

Ett huvudproblem är enligt Lärarförbundets studentorganisation att skolorna och huvudmännen inte är tvingade av staten att inrätta introduktionsplatser.
— Det finns ingen som helst garanti för att de nya lärarna kommer att erbjudas ett introduktionsår, särskilt inte om det kostar arbetsgivarna pengar genom nedsättning av tid och extra lönepåslag för mentorn, säger Marcus Friberg, ordförande i Lärarförbundet Student.
— Om de inrättar introduktionsplatser handlar det om ren välvilja.