Det finns gott om lärarjobb de kommande åren. Men chansen att få jobb varierar mellan olika lärarkategorier och mellan olika delar av landet. Förskollärare har lättast att få jobb.
— Vi har framför allt svårt att rekrytera förskollärare och lärare för grundskolans tidigare år, berättar Kristina
Nylander, personalchef på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun.
Arbetsförmedlingen gör yrkesprognoser på både kort och lång sikt. Den senaste visar att det ser mycket ljust ut för den som utbildar sig till förskollärare. Antalet lediga platser har ökat kraftigt det senaste året och det finns fler lediga arbeten än det finns sökande.
Prognoserna visar också att bristen på förskollärare kommer att bli ännu större de kommande tio åren, vilket gör att förskollärare ännu mer än i dag kan välja och vraka mellan jobben.
Delvis beror det förstås på hur många som utbildar sig till förskollärare. Förskollärarutbildningen på Stockholms universitet har tio procent fler sökande till våren jämfört med för ett år sedan.
— Studenterna tycks ha förstått att förskolläraryrket är ett framtidsyrke, säger Gunilla Dahlberg, professor vid barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen.
Även för andra lärarkategorier är det gott om jobb, men variationerna inom landet är stora. Grundskollärare och gymnasielärare i allmänna ämnen kan få svårt att hitta arbete på vissa orter, även om det varierar mellan olika årskurser och ämnen.
I mellersta Norrland är det förhållandevis ont om jobb medan Stockholmsområdet skriker efter lärare i de flesta kategorier.
Kartorna kan dock behöva ritas om de kommande åren. Legitimationen, nya behörighetsregler och den nya lärarutbildningen gör att indelningen i olika lärarkategorier är på väg att förändras. Kommunerna håller nu på att kartlägga lärarnas behörigheter och följden kan bli att lärare måste byta arbetsplats.
— Exempelvis vet vi att många lärare i gymnasieskolan egentligen har sin behörighet i grundskolans senare år, säger Ulla Gummeson, utredare på Sveriges Kommuner och Landsting.