Yrkesintroduktion, kan det skapa en klarare bild av olika yrken och minska avhoppen?
I den nya skollagen, 2009/10:165 står det ”att inom yrkesintroduktionen bör det finnas möjlighet för utbildningsanordnaren att på förhand organisera utbildning med givna kurspaket för att skapa tydliga och sökbara studievägar med yrkesinriktning för eleverna”.
Elever som går en yrkesintroduktion avlägger inte en yrkesexamen och blir därmed inte anställningsbara inom yrken som kräver det. Regeringen bedömer dock att det i framtiden kommer att finnas behov av arbetskraft med yrkesinriktad utbildning som inte motsvarar en yrkesexamen.
Yrkesintroduktionen kan också vara lämplig för att möta vissa elevers behov och önskemål och stärka deras möjligheter till att etablera sig på arbetsmarknaden.
Yrkesintroduktionen kan bestå av hela eller delar av de nationella karaktärsämneskurserna från yrkesprogrammen, arbetsplatsförlagt lärande men även annan utbildning av yrkeskaraktär.
Yrkesintroduktionen kan också handla om förberedelser för mer avgränsade arbetsuppgifter som svarar mot ett behov på arbetsmarknaden där det inte finns någon utbildning på gymnasieskolans nationella program. Det finns ett antal yrkesområden eller delar av yrkesområden som inte motsvaras av ett nationellt program, orsaken kan vara att ett yrkesområde är för smalt. Exempel på detta kan vara däckbranschen som plockar kurser från fordonsprogrammet och som garanterar arbete efter avslutad utbildning. En liknande bransch är städbranschen. En spännande tanke!
Ett sådant behov på arbetsmarknaden skulle kunna identifieras av det lokala programrådet.
En elev som genomfört en yrkesintroduktion kan komma att uppnå en sådan kunskapsnivå att hon eller han efter gymnasieutbildningens slut kan avlägga de yrkesprov som finns inom den bransch de utbildats mot. Särskilt gäller detta om eleven efter sin utbildning får en anställning inom yrket. Ett exempel på detta kan vara frisöryrket.
Hur ska man nu kvalitetssäkra detta i samverkan mellan skola, arbetsplatser och lokala programråd?
Regeringen har uppdragit åt Skolverket att inrätta nationella programråd för de yrkesprogram som idag finns. ”Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan (prop.2008/09:199). De nationella programråden ska vara permanenta fora för dialog mellan Skolverket och avnämarna kring yrkesutbildningens kvalitet, innehåll och utformning”. Det är därför lämpligt att programråden även medverkar i frågor om yrkesintroduktionen.
Vårt grannland Finland har på försök under perioden 2006-2009 erbjudit sina elever en orientering i grundläggande yrkesutbildning ”yrkesstart” för att förebygga en marginalisering av unga och hjälpa dem att hitta sin bransch. Enligt den slutrapport (akademiforskare Aini-Kristiina Jäppinen) som gjorts har yrkesstarten gett mycket goda resultat. Flertalet av de ungdomar som deltagit har med hjälp av yrkesstarten fått en god grund för fortsatta studier eller gått över till arbetslivet. Yrkesstarten liknar det svenska förslaget om yrkesintroduktion
Sammanfattningsvis så går vi en mycket spännande framtid till mötes som förhoppningsvis ska leda till att våra elever hittar en studieplats inom yrkesutbildningen eller gått över till arbetslivet.