Barn som tagits omhand av samhället har mycket sämre skolresultat än andra barn, visar ny statistik som tagits fram av Socialstyrelsen och Skolverket. Oacceptabelt, anser de båda verkens överdirektörer.
86 procent av alla svenska barn är behöriga att läsa vidare på gymnasiet efter grundskolan. För barn som tagits om hand efter 12 års ålder och omplacerats är den siffran 55 procent.
Dessutom är variationerna stora mellan de kommuner som har många barn omhändertagna. I bästa fall är 83 procent av barn placerade före 10 års ålder behöriga att läsa vidare på gymnasiets nationella program och i sämsta fall är det 52 procent. För barn placerade första gången efter 12 års ålder är motsvarande skillnad mellan kommunerna 74 och 29 procent.
"Landets kommuner har ett tydligt ansvar att förbättra de oacceptabelt låga skolresultaten för placerade barn. Men ansvaret vilar också på staten", skriver överdirektörerna på Socialstyrelsen och Skolverket, Håkan Ceder och Helén Ängmo, på Svenska Dagbladets debattsida.
Förra året var nästan 25 000 barn och unga placerade eller omhändertagna utanför det egna hemmet.
De båda myndigheterna har tagit fram statistiken genom att samköra register för 8 000 barn, födda i Sverige mellan 1982 och 1993, som varit placerade utanför hemmet under hela årskurs nio.