De har medvetet valt utbildningar för att kunna jobba just i grundsärskolan och ingen annanstans. Nu är alla tre obehöriga enligt den nya förordningen.
Skolan som ligger i ett villaområde består av flera små hus. I ett av dem håller träningsskolan till med sina elva elever.
Med ett slitet uttryck kan man säga att de tre lärarna brinner för sin verksamhet.
— Vi är inte emot de höga behörighetskraven. Det är bra att staten säger att våra elever ska ha så kompetenta lärare. Men det behövs en lösning som gör att vi verksamma kan få rätt behörighet, säger Lena Norman.
De tre har alla erfarenheter från sin barndom och ungdom som gjort att de medvetet valt särskolan som arbetsplats.
— Jag hade en grannflicka som hade Downs syndrom. Jag lekte ibland med henne och märkte hur jag själv utvecklades förbi henne och hur hon blev allt ensammare, berättar Charlotte Ekstedt.
Det var en upplevelse som satte djupa spår och ligger bakom hennes tidiga beslut att bli lärare i träningsskolan.
— Jag fick rådet att utbilda mig till förskollärare och specialpedagog, någon speciallärarutbildning med inriktning mot utvecklingsstörning fanns inte. Jag blev helt klar 2008 och nu blir jag obehörig att undervisa i träningsskolan men behörig att handleda i förskolan.
Martina Almén är 1—7-lärare, men saknar ännu speciallärarutbildning, förutom några fristående kurser om särskolans uppdrag och kunskapsbedömning.
— Jag visste att jag ville arbeta i särskolan redan innan jag sökte till lärarutbildningen. Jag gjorde vad jag kunde för att själv rikta in min utbildning mot särskolan — gjorde VFU i särskolan och skrev examensarbete om särskolan.
Lena Norman utbildade sig sent till lärare efter att först ha arbetat med funktionshindrade människor i en rad olika verksamheter.
— Jag har inte heller påbyggnadsutbildning men har läst en kurs i särskolans didaktik inom Lärarlyftet 1.

Tor Andersson är biträdande barn- och utbildningschef i Linköping.
— Bara en enda av de 66 lärare som arbetar i grundsärskolan i kommunen har rätt behörighet med de nya reglerna. Vårt mål är att ha behöriga lärare innan övergångsperioden är slut. Men det bästa vore om regeringen kunde besluta om en förlängd övergångstid till 2018—2020.
Han för nu samtal med Linköpings universitet om hur en behörighetsgivande utbildningssatsning ska kunna organiseras.
— Det största problemet är inte finansieringen. Det största problemet är logistiken, det vill säga hur vi ska få fram fungerande vikarier till alla dessa människor medan de studerar på hel- eller halvtid.