Finns det tillräckliga resurser för att ta hand om alla frågor, hur kommer kursutbudet att förändras, och vad gör ledningen? Vi frågade fyra lärare som medverkade på Lärarförbundets Högskolekonferens 20—21 oktober.
Hur påverkar Lärarlegitimationsreformen och valideringsprocessen din arbetsplats?
Ingrid Bardon, Adjunkt på Högskolan i Jönköping:
— Personligen har jag många samtal med studenter som undrar hur det kommer att gå när de kommer ut i arbetslivet. Dessutom är det flera före detta elever som hör av sig till mig och frågar vad de behöver för att komplettera. Jag hänvisar dem till Utbildningsledningen.
— Eftersom jag har jobbat sedan 80-talet så kommer även utbildningsledningen på högskolan med förfrågningar till mig om hur vi räknade poäng i äldre kurser.
— Utbildningsledaren på förra lärarutbildningen från 2001, sitter med i en nationell arbetsgrupp som ser över hur man ska validera. Jag uppfattar att det finns en stor vilja att det ska fungera väl, men samtidigt stundar det nedskärningar. Det finns viss möjlighet att legitimationsreformen leder till fler studenter som fortbildar sig vilket såklart ökar resurserna.
— Det pågår ett arbete på lärosätet med att möta reformens konsekvenser, men det är inte helt tydligt för mig som är ute i verksamheten hur det arbetet ser ur.
Ingvar Karlsson, Adjunkt på Göteborgs universitet.
— Mitt arbete påverkas inte, men på sikt kommer det att påverka mer än vad lärarutbildarna tror. När lärarstudenterna examineras kanske inte alla får jobb och introduktionsår i rätt ämnen. Detta kommer att leda till att de inte får någon legitimation, och de har höga studielån. Söktrycket kommer då att ändras och framtida studenter kommer att söka de inriktningar där det finns lediga jobb. På det sättet kommer arbetssituationen för lärare på högskolan att förändras av samhällets behov av lärare.
— Lärosätena måste hjälpa till med valideringen eftersom det ligger i uppdraget men det tillförs inga resurser för att göra det, vilket kräver en omprioritering. De får väl anställa fler människor ifall inte den befintliga personalens tid räcker till för att möta behovet.
Peter Persson, Adjunkt på Malmö Högskola
— Fler gamla studenter vill göra klart sina oavslutade kurser, så vi behöver erbjuda omtentor. Vi ger också lärarlyftskurser till fritidspedagoger som vill bli legitimerade lärare i tillexempel idrott.
— I sektionen ska vi ha en utbildning i lärarlegitimationsreformen och vi håller på och skaffar oss en kunskapsbas för att möta frågorna. Jag kan föreställa mig att om en medlem inte blir validerad kan det bli en facklig fråga vilket ställer krav på vår kompetens.
— Studiesamordnaren är den som tar hand om alla frågor om validering, hon har hjälp från andra med det hamnar på hennes bord.
Kia Kimhag, Lärare på Högskolan i Gävle
— Ingen vet vem som ska ta tag i vad, vi väntar på direktiv men får inga. Det är många personer som hör av sig med frågor och folk drar i mig från olika håll. Eftersom jag är väl insatt i förskollärarutbildningen så vänder folk ofta sig till mig.
— Ingenting har gjorts från institutionens håll, vilket leder till att frågan bollas mellan Högskola och kommun, speciellt när det kommer till personer med lokal behörighet.