Konstfack fick till slut rätt att utbilda slöjdlärare, efter en andra ansökan. Nu pågår ett hektiskt förberedelsearbete. Till hösten 2012 hoppas man att kunna ta emot de första studenterna, som kommer att bli behöriga i bild, slöjd och ett tredje ämne.
- Det är otroligt glädjande! Det finns ett stort intresse här i huset – från lärare, institutioner och ledning – för betydelsen av att slöjdlärarutbildningen också handlar om att se hela hantverks-, design- och konstfältet. Konstfack har ju en lång historia av att faktiskt vara en hantverksskola, säger Lisa Öhman, prefekt på institutionen för bildpedagogik på Konstfack.
Även om den institutionen kommer att ansvara för den nya utbildningen, så arbetar man för att slöjd inte bara ska bli ett ämne internt inom BI, utan för att det ska utvecklas och ha företrädare på hela skolan. Här finns lärare och verkstäder inom trä, metall och textil och utbildningen kommer givetvis att ske i bägge slöjdarterna, eventuellt med olika inriktningar.
Ett annat skäl till att vilja utbilda lärare även i slöjd, är att kunna ha så många ämnen som möjligt inom Konstfacks egen examensrätt, nu när lärarutbildningar generellt ska innehålla tre ämnen.
Senare i höst kommer det att bli klart vilka ämnen eleverna kommer att kunna välja mellan som det tredje, i samarbete med Stockholms universitet. Det handlar om några få, SO- eller NO-ämnen, bland de ämneskombinationer som regeringen har reglerat.
Konstfack hade själva föreslagit teknikämnet – en kombination som inte är ovanlig bland dagens slöjdlärare.
– Vi hade hoppats på att få köpa in teknikkurser av KTH, Kungliga tekniska högskolan, men de var inte intresserade! De vill hellre länka teknik till naturvetenskap och matematik.
Institutionen har dock, i diskussioner med Utbildningsdepartementet, kämpat för att estetiska ämnen skulle fråntas kravet på ett tredje ämne i lärarutbildningen. Möjliga tvåämnesutbildningar har varit på tal, enligt Lisa Öhman.
– Men det har vi inte hört ännu, så det är det här vi får utgå från. Sen hoppas vi på att kunna ge påbyggnadskurser så småningom, så att eleverna ska få 90 högskolepoäng i både bild och slöjd.
Hon poängterar att det första steget är att göra en utbildning där bild fortfarande är huvudämnet. Den kommer att innehålla 90 högskolepoäng (tre terminer) bild och 45 poäng slöjd respektive ett tredje ämne. I nästa steg är tanken att skapa en utbildning med slöjd som huvudämne.
Finansieringen är givetvis central. Konstfack och övriga högskolor har tidigare fått beskedet från Utbildningsdepartementet att de inte får några extra resurser till nya utbildningar. De ska komma till stånd genom en omfördelning av resurser, en fördelning som högskolorna själva får sköta.
När vi ses i september har dock Konstfack fått glädjande besked om ytterligare medel i budgetpropositionen för att kunna bedriva ny utbildning. Det är bland annat medel från SU, Stockholms universitet – för utbildningar som universitetet inte har kunnat genomföra. Där lägger man ju ned slöjdlärarutbildningen i samband med att Konstfack startar sin.
– Nu när vi vet vilka resurser som står till buds så kan vi se över infrastruktur som lokaler, resurser och så vidare, för att veta om vi hinner ta in studenter till hösten 2012.
Det beslutet ska tas i höst, men först av allt kommer Konstfack att ta över de studenter som redan har påbörjat sin slöjdlärarutbildning vid Stockholms universitet.
Det blir med andra ord en stegvis uppbyggnad av slöjdämnet. Därför kommer man också att steg för steg ta in lärare till utbildningen och man hoppas kunna starta samarbeten med slöjdutbildningarna i Umeå och Linköping. Lokaler och verkstäder behöver också ses över och anpassas för pedagogisk verksamhet.
– Det handlar också om hur man ska göra med arbetsprover, behörighet – ska vi kräva några förkunskaper, till exempel?
Man räknar med 20–22 platser på den nya utbildningen. Lisa Öhman har märkt ett stort intresse för den, men säger att det är svårt att veta hur många som kommer att söka. Hon tror att det är attraktivt med en utbildning som ger behörighet i tre ämnen, och kanske kan Konstfacks starka ”varumärke” ge extra draghjälp.
– Jag tror att det kan vara spännande att slöjden ligger just här. Det kan ge nya utvecklingspotentialer för ämnet!
Hon menar också att eftersom bild och slöjd är ganska små ämnen, är det en fördel att knyta an till varandra som estetiska ämnen, för att stärka sin kompetens och sina nätverk för samarbeten när det blåser rätt snåla vindar.
Gemensamt för slöjd- och bildämnet kommer att vara dels den utbildningsvetenskapliga kärnan, UVK (tidigare AUO), dels praktiken, VFU. De bildlärarstudenter som läser fördjupningen Design kommer säkert också att ha mycket gemensamt med dem som läser slöjd, tror Lisa Öhman. I huset finns redan teorikurser i design och konsthantverk, som kan vara intressanta för slöjdstudenter.
– Vi kommer troligen också att få förfrågan från Skolverket om behörighetskurser. När jag hörde den första presentationen av sådana kurser tänkte jag att ”det här är större än hela vår grundutbildning!” Det är ju en otroligt hög andel, kanske 60 procent, obehöriga slöjdlärare i Mälardalsområdet.
Det dröjer dock innan de första slöjdlärarna kommer att examineras från Konstfack.
– Man får gå med små steg. Det viktiga är att det blir en utbildning med kvalitet