I vår intervju med Jan Björklund i samma nummer fick vi svart på vitt att det inte krävs någon ämnesbehörighet för att sätta betyg.
Vi har också skrivit om att regeringen sparar över en halv miljard kronor på den nya gymnasieskolan och att staten inte finansierar lönen för de lärare som deltar i Lärarlyftet. Om detta har det varit nästan tyst i andra medier.
Det är synd att förutsättningarna för lärarnas möjligheter att genomföra reformerna inte får mer genomlysning. Det skulle kunna skapa en större förståelse för lärarnas arbetsvillkor.
När det gäller arbetsvillkor: Är det rimligt att kräva att lärare kontrollerar säkerheten på redskapen i en gymnastiksal? Hur många lärare har möjlighet att säga nej till en aktivitet med hänvisning till arbetsmiljölagen? Den fällande domen mot pedagogen som var ensam med barnen då ett handbollsmål välte ställer viktiga frågor på sin spets. Läs vår reporter Niklas Areviks granskning på sid 6—7.
Jag välkomnar vår nya krönikör, Charlotta Hemlin, lärare i Enköping. I hennes första krönika på sid 20 får jag klart för mig att om man är både lärare och förälder, då har man en klar maktposition.