Aktuellt. Höstterminen är i gång. Den nya kursplanen är inte längre teori utan praktik. Men vägen hit har varit full av möten, diskussioner och beslut.
I Umeå fick kommunens runt femton hem- och konsumentkunskapslärare chans att träffas under arbetstid några gånger förra läsåret för att diskutera implementeringen av den nya kursplanen. Resultatet blev att de aldrig har varit så samkörda som inför den här terminens början.
– Vi har bland annat enats om att undervisa om samma innehåll ungefär samtidigt i varje årskurs. Det känns fantastiskt bra, säger Tuija Jonsson, lärare i hem- och konsumentkunskap på Sjöfruskolan och ledamot i Lärarförbundets ämnesråd Hushållsvetenskap.
Hon och kollegorna på de andra skolorna har även kommit överens om hur ämnets 118 timmar ska fördelas mellan årskurserna. För sexornas del innebär överenskommelsen att de framöver kommer ha hem- och konsumentkunskap 100 minuter i veckan under en termin. Åttorna får 110 minuter i veckan under två terminer och niorna 120 minuter i veckan under en termin.
– Det är ingen stor förändring jämfört med tidigare förutom att vi har flyttat hem- och konsumentkunskapen från årskurs fem till årskurs sex, berättar Tuija Jonsson.
En strävan efter en bra progression har varit avgörande för hur tiden har fördelats.
– Vi har diskuterat jättemycket. Bland annat om det vore bra att förlägga en del av tiden till årskurs sju och om man i stället för att ha så många timmar i årskurs sex skulle sprida ut dem över fyran, femman och sexan, fortsätter Tuija Jonsson.
Det sistnämnda avstod man till slut från eftersom undervisningen i så fall riskerar att bli allt för snuttifierad. Att åttorna får förhållandevis många minuter undervisningstid i ämnet beror på erfarenheten av att ett praktiskt ämne som hem- och konsumentkunskap passar väldigt bra för elever i den åldern. De krav som ämnet ändå ställer på mognad och reflektionsförmåga ledde till valet att trots allt låta sjuorna stå tillbaka till förmån för niorna.
Även innehållet har, som nämnts, skärskådat och fördelats mellan årskurserna.
– Den största skillnaden jämfört med tidigare är att konsumentekonomin kommer att få större plats nu, säger Tuija Jonsson.
Andra skillnader är tydligare konkretiseringar av bland annat hållbar utveckling och den enskilda individens ansvar och att området boende har begränsats till tvätt och städning i hemmet.
Hur allt det nya kommer att fungera i praktiken får framtiden utvisa men så här i början av terminen känner hon sig relativt väl förberedd.
– Vi har förstås ett jättejobb kvar framför oss men jag tycker att vi har använt tiden fram tills nu väldigt bra. Vi har en större gemensam helhetssyn i dag och det är häftigt att vi är så eniga. Det här känns som en spännande nystart.