Sedan ett år tillbaka bildar gamla Idrottshögskolan och Institutionen för Mat, hälsa och miljö vid Göteborgs universitet en ny institution för kost- och idrottsvetenskap, IKI. Dessutom påverkar en större omorganisation alla lärarutbildningar till hösten, också i ämnena hem- och konsumentkunskap och idrott och hälsa.
I skolan erbjuds idrott och hälsa i alla årskurser ända upp på gymnasienivå och idrottslärarstudenterna är fler än de i hem- och konsumentkunskap. Det sistnämnda är ett betydligt mindre skolämne och finns inte alls på gymnasiet.
Vid Göteborgs universitet var lärarutbildningen för hem- och konsumentkunskap tidigare inordnad under hushållsvetenskapen, ett akademiskt ämne som funnits sedan 1992. Framöver ersätts nu hushållsvetenskap av kostvetenskap, vilket också syns vid lärosäten i resten av landet.
Den tidigare institutionen för Mat, miljö och hälsa innefattade också skolämnet slöjd, som flyttats till konstnärlig fakultet. Den nya institutionen IKI blir för hushållsvetarnas del nu betydligt större än den tidigare var.
– Både hem- och konsumentkunskap och slöjd ger kompetens för vardagslivet. Det är en förlust att tappa slöjden, den har varit nyskapande och framgångsrik inom forskningen vid lärarutbildningen. Men jag har inget emot att ingå i en större institution, säger Helena Åberg, som är inriktningsansvarig för hem- och konsumentkunskap i ämneslärarutbildningen.
Bodil Björklund hoppas och tror att sammanslagningen till IKI kommer att innebära en förstärkning av bägge ämnena. Hon är inriktningsansvarig för idrott och hälsa i ämneslärarutbildningen och ser att det finns många beröringspunkter mellan ämnena. På idrottslärarutbildningen ingår till exempel redan en delkurs i kost och nutrition.
– Här har vi redan ett bra samarbete sedan flera år. Kost för idrottslärarstudenter handlar inte bara om hälsa och näringsämnen. Det kan bli för torrt att bara prata näring, vi ska också prata måltider. Social gemenskap är en viktig del som vi tar upp med våra idrottsstudenter, säger hon.
Den nya lärarutbildningen kommer totalt sett att innebära mer tid i ämnet hem- och konsumentkunskap för lärarstudenter.
– Vi är öppna för alla samarbetsmöjligheter. Vi kommer till exempel in i utbildningen av fritidspedagoger, tillsammans med andra praktisk-estetiska ämnen. Och det blir ett generationsskifte som känns nytt och roligt. Men kostvetenskapen rymmer inte allt inom vårt ämne. När det gäller kopplingen konsumtion/ekonomi och miljö/livsstil finns inga för oss att samarbeta med, säger Helena Åberg.
Hållbar utveckling fokuseras i de nya kursplanerna för lärare och ska genomsyra alla ämnen. Ledorden är hälsa, ekonomi och miljö.
– Ett av våra perspektiv inom idrott och hälsa handlar till exempel om friluftslivets betydelse för hälsan. Vi ordnar fjällvandringar och undervisning om allemansrätten, man måste lära sig att vistas i naturen. Att lära sig saker utomhus och om naturen blir UTE-bildning, säger Bodil Björklund.
Finns det en risk att idrottsämnet bara blir idrott och inte så mycket hälsa?
– Jo, men nu vill vi profilera oss på hälsosidan, det ska vara som en röd tråd genom hela utbildningen, säger Bodil Björklund.
I höst startas en nationell forskarskola i hem- och konsumentkunskap, ett samarbete mellan Högskolan i Kristianstad, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet.
Det blir sex doktorandtjänster och temat i forskarskolan är undervisning och lärande om mat och måltider i relation till hälsa i hem- och konsumentkunskap.
– Göteborg får en doktorand i kostvetenskap, det är särskilt roligt. Det blir en injektion till ämnet som jag ser fram emot, säger Helena Åberg.
Samarbete i framtiden mellan hem- och konsumentkunskap och idrott och hälsa skulle kunna handla om inriktning mot de yngre åldrarna i skolan. Labbet på den nya Idrottshögskolan kan också användas för bägge inriktningarna när det gäller utbildning och forskning.