Bonussommar. Heta, härliga höstdagar när sommaren egentligen borde vara förbi. Ibland kallas det brittsommar, ibland indiansommar – och somliga talar om grävlingssommar. Men hur i all världen kom grävlingar, indianer, britter eller Brittor in i bilden?
Brittsommar är ett ganska enkelt begrepp att reda ut. Det hänger ihop med Brittas namnsdag den sjunde oktober då det förr hölls en Brittmässa, höstmarknad. Var det då soligt och varmt var brittsommaren ett faktum.
Ibland talade man även om fattigmanssommar eller grävlingssommar, eftersom både illa bemedlade människor och grytdjuren i fråga passade på att fylla förråden inför vintern.
Indiansommaren är det lite knepigare med, teorierna går i sär. Uttrycket i sig är lånat från engelskans ”indian summer” och en del menar att det syftar på att de nordamerikanska urinvånarna brukade gå på en extra buffeljakt om hösten bjöd på sol och hetta.
Andra hävdar att det är Indien som åsyftas och den varma perioden som brukar följa sommarmonsunen.
En tredje teori lutar åt att höstträdens alla färger har fått ge namn åt indiansommaren. Kulörerna för tankarna till indianernas krigsmålning, fjädrar och färgrika utsmyckning. I alla fall så som de utmålas i gamla vilda västernfilmer.