Fritidspedagogerna ville inte gå med på att söka tjänstledighet på 25 procent. Då sades de upp. Nu stäms kommunen.
När Vänersborgs kommun skulle spara pengar gav kommunen fritidspedagogerna ett val. Antingen skulle de acceptera att deras heltidstjänster gjordes om till deltidstjänster på 75 procent. Eller så skulle fritidspedagogerna sägas upp.
Lärarförbundet och fritidspedagogerna protesterade mot arbetsgivarens agerande.
Nu har Lärarförbundet som ombud för 13 av sina medlemmar stämt Vänersborgs kommun i AD, Arbetsdomstolen, på miljontals kronor för brott mot LAS, lagen om anställningsskydd, MBL, medbestämmandelagen, och för brott mot kollektivavtalet.
Två av fritidspedagogerna gick inte med på att göra om sina tjänster till deltidstjänster. Fritidspedagogerna sades då upp. Lärarförbundet hävdar att det inte fanns saklig grund att säga upp fritidspedagogerna och kräver därför skadestånd och ersättning för förlorad lön.
De andra elva fritidspedagogerna ville inte heller acceptera arbetsgivarens alternativ om deltidstjänst, men svarade att om de var tvungna att välja så skulle de hellre välja deltidstjänst än att förlora sina jobb. Arbetsgivaren hävdar att några av de elva fritidspedagogerna har gått med på att göra om tjänsterna till deltidstjänster och att några av dem har gått med på att söka 25 procent tjänstledighet.
Enligt Lärarförbundet har arbetsgivaren inte haft laglig rätt att tvinga fritidspedagogerna att gå med på deltidstjänster. Därför kräver facket att Vänersborg kommun betalar skadestånd till fritidspedagogerna. Kommunen krävs också på utebliven lön, eftersom de flesta av fritidspedagogerna har fortsatt arbeta heltid, men bara fått betalt för deltid.
Stefan Helte