Att söka på internet är inte svårt, men det finns knep som gör att du får ännu bättre resultat. Här är 10 smarta tips som förvandlar dig till ett riktigt sökproffs i Google.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Sök en hel fras
Vid en vanlig sökning på www.google.se får du fram sajter som innehåller alla ord du har sökt efter. Skriver du Sveriges största tomte kan du få tips om en sida som på ett ställe skriver om ”Sveriges största blogg” och på ett annat om en trädgårdstomte. Om du däremot vill söka efter en exakt fras kan du använda citationstecken.”Sveriges största tomte” ger alltså ett bättre resultat.
Ta bort ett ord en enskild sajt.
Eftersom Google söker efter alla ord du skriver in blir det ofta alldeles för många träffar. Ett sätt att begränsa sökningen är att ta bort sidor som innehåller vissa ord, och det gör du genom att skriva ett minustecken. Om du bara vill läsa mer om de kvinnliga sångerskorna i Abba kan du med andra ord skriva Abba -Björn -Benny.
Ta med ett ord
För att snabba upp sökningen rensar Google automatiskt bort vissa siffror och skiljetecken, liksom vanliga ord, till exempel svenskans ”och” och engelskans ”and”.
Vill du trots allt ha med ett sådant ord i din sökning skriver du in ett plus framför. Skriv med andra ord anka +and om du vill ha fram sidor som innehåller bägge orden.
Hitta snygga bilder
Google kan användas för att söka efter bilder på internet. När du har gjort din bildsökning kan du begränsa den genom att i vänsterspalten klicka på storlekar (ange bildens upplösning), färger (bildens huvudsakliga färgton) eller typer (om det är ett foto eller en teckning).
Du söker efter bilder genom att klicka på fliken Bilder på startsidan eller genom att gå till images.google.se.
Gör en avancerad sökning
För ännu bättre kontroll kan du använda funktionen Avancerad sökning. Här kan du kombinera samma sökbegränsningar som här intill, och du kan även välja att bara se sidor på ett visst språk, av en viss filtyp eller från ett visst datum. Det går också att söka efter information på en enda sajt.
Direktadressen till det avancerade sökfönstret är www.google.se/advanced_search och du kan också klicka på Avancerad sökning när du har gjort en sökning.
Konvertera mått
Google har inte bara koll på valutakurserna. Med sökordet in kan du även få utländska mått konverterade. Det går exempelvis att omvandla mile, pound och tablespoon till meter, kilo och deciliter – och vice versa. Gör bara en sökning på exempelvis 7 inches in centimeters.
Fyll i ordet som saknas
Ibland minns du bara delar av en fras, och du kan då använda en asterisk för att ange ordet du söker. Skriv till exempel Gustaf de Laval uppfann * om du inte minns att det var mjölkseparatorn han blev känd för.
Kolla valutakursen
Vill du veta hur mycket ett utländskt pris blir i svenska kronor kan Google hjälpa dig. Skriver du exempelvis 54 dollar in kronor så får du aktuell kurs. För mindre kända valutor måste du skriva den internationella valutakoden, till exempel 54 ARS in SEK. Du hittar alla valutakoder på www.finansportalen.se/valutakoder.htm.
Ta bort snusket
Google har ett filter som hindrar oanständiga sökresultat, och du kan välja ett strikt filter, ett medelstrikt filter eller inget filter alls. Ett alltför strikt filter kan hindra sökresultat som du faktiskt vill få fram, och för att ändra nivå klickar du på inställningssymbolen högst upp till höger, väljer Sökinställningar och bläddrar dig fram till SafeSearch-filtrering.
I det här inställningsfönstret kan du även ange språk för dina sökningar.
Räkna med Google
Googles vanliga sökfält kan förvandlas till en miniräknare. Skriv in en formel, till exempel 546/3, och klicka på sökknappen så görs uträkningen på direkten.