Birgitta Gånedahl, teknik-, matematik och NO-lärare på Forsens grundskola i Tidaholm, har precis anmält sina elever till Finn Upp för första gången.
– Att vi inte tävlat så mycket beror nog på att jag själv inte är så tävlingsinriktad. Man kan göra väldigt bra lektioner ändå och det går att ha små tävlingar utan att det måste bli så formellt. Om vi byggt broar kan vi till exempel mäta vilken som håller för störst vikt. Det brukar eleverna uppskatta.
Varför bestämde du dig för att tävla?
– Vi har känt att vi måste utveckla tekniken i och med allt det nya. Det stod att man får material och lärarhandledningar så jag tänkte att det kunde vara ett bra sätt att komma igång.
Hur tänker du kring elever som inte gillar att tävla?
– Det gäller att hjälpa dem med själva uppgiften och utmana till diskussion om hur de kan komma vidare till nästa steg. Man måste också tänka till när man delar in grupperna. Sedan ska jag försöka att inte lägga alltför stor vikt vid själva tävlingen. Den är bara en del av undervisningen.
Vad bör lärare tänka på när det gäller tävlingar?
– Att det ska vara frivilligt. Om eleven vet med sig att de klarar av den typen av uppgifter som är med i tävlingen kan de sporras av att tävla. För de elever som känner sig osäkra kan det få motsatt effekt, och de blir ännu mer osäkra.