På Naturbruksgymnasiet Dingle välkomnas den nya gymnasieskolan.
Sedan två år har yrkeslärare och kärnämneslärare ett tätt samarbete och förhoppningen är att integreringen av olika ämnen nu blir ännu bättre.
– Med den nya nu införda läroplanen blir det ännu mer av yrkesinriktning för våra program och det gör ju förutsättningarna för att utöka det samarbetet ännu bättre, menar skolans rektor Cecilia Koch.
– Lärarna här på skolan har ju arbetet med att integrera kärnämnen med yrkesämnen länge och är vana vid att samarbeta över gränserna.
Gymnasiet har de senaste två åren arbetat aktivt med att utveckla ämnesgemensamma projekt.
– Framför allt märker vi det på att vi får mer motiverade elever som känner att de förstår ”varför” på ett helt annat sätt. Visst finns det vissa som faller bort men lektionsnärvaron är betydligt högre än på många andra skolor, säger Cecilia Koch. Sedan kräver det en hel del tid från våra lärare att hinna planera och samarbeta, men de flesta tycker att det är väldigt positivt. I den nya gymnasieförordningen finns det en hel del mer utrymme och krav på att man skall arbeta just så.
Hon menar att det inte alltid är motiverat med integrering men över lag kan de flesta ämnen samverka på ett eller annat sätt.
– Sedan är det inte alla moment av de olika kurserna som det lämpar sig att integrera. Men om det går och faller sig naturligt är det ett väldigt vettigt sätt att arbeta på så långt det är möjligt, säger hon och ser som sagt positivt på den nya gymnasiereformen.
Även om Dingle Naturbruksgymnasium i huvudsak erbjuder yrkesutbildningar kommer de elever som önskar att även i fortsättningen kunna läsa in högskolebehörighet.
– Vi har bland annat många elever som läser djurvårdsutbildningen med ambitionen att bli veterinärer. Yrkesprogrammet är en perfekt bas för det och där vill vi självklart kunna ge rätt förutsättningar för att eleverna ska kunna läsa vidare.
Katarina Petersén Nielsen