Så är vi igång igen, nytt läsår, ny gymnasieskola och en ny kull förväntansfulla elever som tar sina första steg mot att bli fullfjädrade yrkesmän/kvinnor. Många har sökt och kommit in på sitt förstahandsval att utbilda sig till elektriker, frisör, bilmekaniker eller något annat. Men en del har som tidigare år (i år faktiskt flera än tidigare) inte lyckats uppnå betyg som gör dem behöriga till gymnasieskolan, varken till studieförberedande eller yrkesförberedande program. Tidigare har dessa elever hamnat i IV-programmet, det som till slut blev det (till elevantal) största programmet trots att det inte var något riktigt nationellt program.
Med Gy2011 har våra politiker velat ta bort IV-programmet som de tyckt vara en skamfläck i den svenska skolan, och har därför döpt om det till Introduktionsprogram och delat upp det i fem delar; Preparandutbildning, Programinriktat individuellt val, Yrkesintroduktion, Individuellt alternativ samt Språkintroduktion.
Introduktionsprogrammen ska ge de elever som inte är behöriga till ett nationellt program en individuellt anpassad utbildning, som tillgodoser elevernas olika utbildningsbehov och erbjuder tydliga utbildningsvägar. Introduktionsprogrammen ska leda till etablering på arbetsmarknaden och en så god grund för fortsatt utbildning som möjligt.
(Skolverket, Gymnasieskola 2011).
Tanken med de här programmen är säkert både välment och god, men vad jag och de flesta kollegor jag pratat med, som också jobbar med ett av de här programmen saknar är lite mera genomarbetade styrdokument både på vilka elever som hör hemma var och omfattningen av utbildningen. I den ovan citerade boken från Skolverket står det till exempel sammanlagt 14 (!) rader om Yrkesintroduktion, och om de andra Introduktionsprogrammen är det lika torftigt. Inte mycket att luta sig mot när man ska starta upp en helt ny utbildning. Så har det också blivit lätt rörigt för både oss och våra elever nu i terminsstarten. Nu är jag visserligen övertygad om att vi på de flesta skolorna i landet efterhand kommer att lyckas styra upp det här på ett sådant sätt att de flesta av våra elever landar på rätt köl. Men nog kunde man önska sig både lite mera stöd och tid och andra resurser för att implementera de nya programmen…
Lasse Månsson Lärare byggprogrammet