Yrkeselever som i efterhand vill läsa in högskolebehörighet på komvux ska få söka till högskolan på samma villkor som elever på högskoleförberedande program. Det klargör nu regeringen.
I den nya gymnasieskolan, som gäller från den här höstterminen, får elever på yrkeslinjer inte längre behörighet till högskolan. Eleverna har dock möjlighet att läsa in behörighet, antingen under gymnasietiden eller efteråt på komvux.
Enligt dagens antagningsregler till högskolan hamnar elever som läser in högskolebehörighet på komvux i urvalsgrupp två. Om de reglerna följs skulle det innebära att yrkeseleverna som läser in sin högskolebehörighet på komvux får det svårare att komma in på högskolan.
Men nu klargör regeringen att yrkeselever som läser in sin högskolebehörighet på komvux ska hamna i samma urvalsgrupp som elever på högskoleförberedande program.
— Det är inte rimligt att yrkeselever som vill kompletta sin utbildning ska missgynnas. De ska ha rätt att söka på samma villkor som eleverna på de högskoleförberedande programmen, sade utbildningsminister Jan Björklund (FP) vid en presskonferens på måndagen.
Regeringen permanentar också systemet med meritpoäng. Det vill säga att gymnasieelever som läser vissa kurser i engelska, moderna språk och matematik får extra meritpoäng när de söker till högskolan.
— Vi vill uppmuntra elever att anstränga sig och att välja det som är viktigt i gymnasieskolan och inte bara ta den lättaste vägen, sade Jan Björklund.
En första utvärdering av meritpoängsystemet visar att fler elever nu väljer moderna språk och avancerade kurser i matematik.
Regeringen har också beslutat att den som läser extra svåra kurser ska få extra höga meritpoäng, att områdeskurserna inte längre ska ge meritpoäng och att den som väljer utökad kurs alltid måste räkna med det ämnet i betygssnittet.
— Det ska inte bara löna sig att välja svåra utökade kurser i moderna språk och matematik - det ska också löna sig att prestera.
De nya reglerna för antagning till högskolan gäller från höstterminen 2014, det vill samtidigt som eleverna som denna höst börjat den nya gymnasieskolan kan söka till högskolan.
Stefan Helte