Katarina Bjärvall ifrågasätter mobiltelefonens positiva konnotationer i vår samtid i sin nya bok Var är du? Hon gör detta genom att analysera mobiltelefonen utifrån dess olika funktioner i människors liv: som karta, musikspelare, kamera, kontaktmaskin och så vidare.
Berättandet i boken är anekdotiskt och Bjärvall blandar egna upplevelser med intervjuer hon gjort, berättelser hämtade från skönlitteraturen samt forskning om telefoner och telefonins historia. Intrycket blir en personlig men något splittrad berättelse om mobiltelefonens plats i dagens samhälle.
I Var är du? synas föreställningar om mobiltelefonen som många människor tar för givna. Är mobilen bara en teknisk sak eller gör vi den till en del av oss? Är den ett tecken på framsteg eller förändrar den våra liv på ett sätt som inte alltid är positivt? Bjärvall ställer intressanta frågor. Var är du? är en lättläst bok om hur en sorts kommunikationsteknik (mobiltelefonen) får betydelse i sitt sociala sammanhang. Det vill säga: mobiltelefonen har ingen på förhand bestämd effekt utan används och omformas på olika sätt. Men den omformar också människors liv. Till exempel när den inte fungerar en dag och Bjärvall märker hur orolig detta gör henne eftersom hon litar på mobiltelefonen för att hålla kontakten med sin familj.
Intressantast är Bjärvall dock när hon diskuterar mobilens plats i samhället.
I kapitlen om säkerhet, tillväxt och risk tar hon upp hur mobiltelefonen kan användas för att övervaka, att mobilbranschen ses som tillväxtmotor och de hälsofaror som mobiltelefoni är upphov till.
Hon anknyter hela tiden till relevant forskning på fältet i sina reflektioner, men hon gör det ibland på ett ytligt sätt och drar slutsatser som kanske inte är mer underbyggda än de idéer om mobilen som hon kritiserar. Som läsare känner jag mig lite tveksam inför de starka slutsatser hon drar utifrån anekdoter och egna upplevelser. Det är naturligtvis inget fel i att använda sina egna erfarenheter, men Bjärvall har en tendens att skriva som om hennes erfarenheter, eller de historier hon väljer från forskning och medier, var allmängiltiga. För en mer nyanserad bild av mobiltelefonens betydelse kan det vara värt att vända sig till forskaren Gerard Goggin, som Bjärvall hänvisar till.